Temat: Umowa z osobą fizyczną
Kiedy ofertę składa osoba fizyczna, to jaka jest kwota netto?
Czy jest to kwota bez żadnych podatków, czy kwota ze składkami i kosztami pracodawcy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Umowa z osobą fizyczną
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy jest to kwota bez żadnych podatków, czy kwota ze składkami i kosztami pracodawcy?
Raz miałem taką sytuację. Przyjęliśmy, że z tą osobą zostanie podpisana umowa zlecenie. Netto to jego oferta, natomiast brutto to wszystkie składki.
Miałem ułatwione zadanie bo ta osoba wyraźnie wskazała, że kwota którą podała ma być "na rękę", bez kosztów pracodawcy i składek, tym samym niejako wypełniła dyspozycję art. 91 ust. 3a.
Ja zawierałam umowę na nadzór w formie zapytania ocenę i przyjęłam jako wynagrodzenie brutto.
Zapisałam w zaproszeniu, że wynagrodzenie obejmuje wszystkie koszty i opłaty, jakie powstają w związku z pełnieniem nadzoru nad prowadzonymi robotami.
To kwota brutto, taki wykonawca musi ująć w swoim wynagrodzeniu składki jakie będzie musiał odprowadzić za niego zamawiający, inaczej jeżeli wpisuje w ofercie netto to jego netto jest jednocześnie kwotą brutto
Netto jest brutto i ja tak wymagam w ofercie, bo to mój pełny koszt. Róznica jest tylko w płatności bo w tym wypadku wszystkie składki i podatek płaci zamawiający (jego obowiązek) a dopiero resztę wypłaca.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc