1

Temat: Rejestracja na Platformie e-Zamówienia

Czy ktoś z Zamawiających rejestrował się już na Platformie e-Zamówienia?

Utknęłam w tym miejscu"

"Zostanie wyświetlona strona „Rejestracja wniosku”. Należy pobrać plik xml (zawierający dane
rejestracyjne podmiotu, wprowadzone przez Supervisora w procesie rejestracji konta podmiotu)
klikając przycisk „Pobierz plik”. "

Co ma zawierać plik xml, kto go ma podpisać, czy jest jakiś wzór?

2

Odp: Rejestracja na Platformie e-Zamówienia

jak wypełnisz wszystkie dane we wniosku, to potem pobierasz to jak plik xml.
xml podpisuje podpisem elektronicznym osoba upoważniona (musi to być podpis wewnętrzny, tak aby otrzymać 1 plik xml), potem ten plik musisz wczytać, po zalogowaniu się, na platformie e-zamowienia.

zakładka na stronie głównej: prześlij podpisany wniosek
obok jest zakłada wizualizacja wniosku, gdzie można wczytać podgląd xml, który ma być podpisany.

3

Jestem po rejestracji, miałem trochę kłopotów z podpisaniem bo nie wykrywał pliku ale jakoś poszło.

4

Dziękuję serdecznie za pomoc.

Aż się boję, gdzie ja zajdę z tą nową pzp, skoro na etapie rejestracji na platformie mam problemy ......

5

Czy każdy zamawiający musi być zalogowany na E-zamówienia?

6

Czy osoba występująca w roli Supervisora może być jednocześnie użytkownikiem?
Czy Supervisor może nadać sam sobie uprawnienia do rejestracji postepowania i publikacji ogłoszeń?

7

może, przypisałem sobie wszystko od A-Z

8

jo napisał/a:

W którym momencie następuje nadawanie tych uprawnień Supevisorowi? Na etapie zakładania konta i rejestracji podmiotu?

9

w którym miejscu nadaje się te uprawnienia? Jestem su[supervisorem i to jeszcze trzeba rozszerzyć? masakra z tym nowym rokiem....

10

zarządzanie rolami jest u mnie nieaktywne:(

11

Czy Wykonawcy też muszą się rejestrować?

12

Loguję się na konto i mam przypisaną rolę Supervisora. Chcąc zamieścić ogłoszenie w BZP rozumiem, że muszę najpierw zarejestrować postępowanie - ale nie mogę tego zrobić, bo cyt. "nie masz uprawnień do wykonywania tej akcji". Więc wchodzę w menu administrowania kontem (jako Supervisor) i klikam w zakładkę "zarządzaj rolami do postępowań" i wyświetla się informacja "Brak postępowań". Nic nie mogę zrobić.

Czy ktoś to już przerabiał? Jak Supervisor może zamieścić ogłoszenie?
Próbowałam dodzwonić się na infolinię do UZP - bezskutecznie.

13

winter16 napisał/a:

Loguję się na konto i mam przypisaną rolę Supervisora. Chcąc zamieścić ogłoszenie w BZP rozumiem, że muszę najpierw zarejestrować postępowanie - ale nie mogę tego zrobić, bo cyt. "nie masz uprawnień do wykonywania tej akcji". Więc wchodzę w menu administrowania kontem (jako Supervisor) i klikam w zakładkę "zarządzaj rolami do postępowań" i wyświetla się informacja "Brak postępowań". Nic nie mogę zrobić.

Czy ktoś to już przerabiał? Jak Supervisor może zamieścić ogłoszenie?
Próbowałam dodzwonić się na infolinię do UZP - bezskutecznie.

Może tu coś znajdziesz:

https://ezamowienia.gov.pl/pl/komponent-edukacyjny/

14

jo napisał/a:

W którym momencie? Jakaś podpowiedz?

15

przy zakładaniu konta przypisałem sobie rolę supervisora i użytkownika, potem wysłałem ten dziwny plik podpisaniu przez burmistrza i teraz mam dostęp do zarządzania użytkownikami, i tam pojawiła się kolumna  "Akcje" (trzy kropki) i kolejna zakładka zmień i tam przypisałem sobie cały zakres

16

jo napisał/a:

przy zakładaniu konta przypisałem sobie rolę supervisora i użytkownika, potem wysłałem ten dziwny plik podpisaniu przez burmistrza i teraz mam dostęp do zarządzania użytkownikami, i tam pojawiła się kolumna  "Akcje" (trzy kropki) i kolejna zakładka zmień i tam przypisałem sobie cały zakres

dziękuje, teraz i ja mam smile

17

Ada napisał/a:
jo napisał/a:

dziękuje, teraz i ja mam smile

Ja również smile
Dziękuję

18

supervisora nie oznacza jednak, że można wszystko udostępniać. Trzeba również jemu dodać opcje co może robić na koncie. Ja zaznaczyłem wszystkie wymagane i nikogo więcej nie wstawiam.

19

Witam, a co w sytuacji, gdy Zamawiający nie posiada kwalifikowanego podpisu? jak ma przesłać formularz? nie chodzi o moją jednostkę bo by mamy ale koleżanka nie ma:-(

20

olimpia1981 napisał/a:

Witam, a co w sytuacji, gdy Zamawiający nie posiada kwalifikowanego podpisu? jak ma przesłać formularz? nie chodzi o moją jednostkę bo by mamy ale koleżanka nie ma:-(

U nas taka sama sytuacja, więc też się chętnie dowiem.

21 (edytowany przez marekw2 2021-01-13 13:13:34)

klaudia. napisał/a:
olimpia1981 napisał/a:

U nas taka sama sytuacja, więc też się chętnie dowiem.

Dlaczego nie czytacie instrukcji udostępnionych przez UZP? Jedna z nich dostępna tutaj https://ezamowienia.gov.pl/download_fil … 20210106-2 już na drugiej stronie zawiera informację Wygenerowany wniosek w postaci pliku XML należy podpisać za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego, pieczęci elektronicznej, podpisu zaufanego lub podpisu osobistego.
Ja założyłem konto podpisując wniosek profilem zaufanym

22

Dzięki Wam a szczególnie  dzięki użytkownikowi Jo udało mi się opublikować plan postępowań o udzielenie zamówień.
Jedna tylko podpowiedź dla tych którzy maja problem z opublikowaniem np. planu na stronie.
Dalej pozostajemy na tej głównej stronie E - Zamówienia gdzie się zarejestrowaliśmy.
Patrz prawa strona u góry.
Pod naszymi danymi  do logowania znajduje się
. wnioskuj o  rolę podmiotu Wykonawcy
. zarządzaj użytkownikami    ( uwaga to klikamy)
. zmień dane
. zmień haslo
. wyloguj się

23

Witajcie,

czy zakładając konto supervisora (czyli przy rejestracji) rejestrowaliście je na siebie imiennie czy na kierownika jednostki? Nadmieniam, że u nas podpisy elektroniczne mają wójt, zastępca, sekretarz. Naczelnicy i pracownicy nie mają.

24

Ja na siebie, Erwin rejestracja na e-Zamówienia nie wymaga wyłącznie podpisu kwalifikowanego. System przyjmuje podpis profilem zaufanym i osobistym (nowy dowód osobisty). Ustanawianie kierownika zamawiającego jako supervisora nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem.

25

supervisorem najlepiej jakby był fachowiec od zamówień. on nie potrzebuje posiadania żadnych podpisów czy profili. kierownik zamawiającego podpisuje tylko wniosek dla podmiotu. może go podpisać kwalifikowanym, osobistym czy zaufanym.
nikt po drugiej stronie nie sprawdza przez kogo ten wniosek został podpisany.