1

Temat: Czy poprawiać omyłkę rachunkową

Pilne! Proszę o radę jak postąpić? 1. Podczas badania oferty stwierdziłam błąd rachunkowy, który można poprawić na podstawie art. 88 ust.1 litera a. W trakcie dalszego badania tej samej oferty okazało się, że powinna zostać odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt.1. Pytanie: Czy z uwagi na wystąpienie przesłanki do odrzucenia oferty muszę pomimo tego poprawiać omyłkę rachunkową i zawiadamiać wykonawców?
2. Badając inną ofertę stwierdziłam, że występuje przesłanka do odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1. Pytanie: Czy mogę przerwać dalsze badanie bo oferta i tak podlega odrzuceniu Czy też muszę przejrzeć ją do końca i wychwycić wszystkie ewentualne niezgodności z ustawą bądź SIWZ?

2

Odp: Czy poprawiać omyłkę rachunkową

oczywiście zbadałaś już że wykonawca nie podlega wykluczeniu, to drugim krokiem jest badanie oferty i to pod każdym kontem więc badasz wszystko do końca
jeżeli możesz to podaj co też zrobił ten wykonawca (chodzi o 89.1.1)?

3

Wykonawca w kosztorysie ofertowym zmienił ilości jednostek przedmiarowych z 2.658 m2 na 2.668 m2 , więc oczywiście powinno być art. 89 ust. 1 pkt. 2

4

Pytam jeszcze raz żeby się upewnić. Ad 1)Więc bez względu nat że wystąpiła jedna przesłanka w kierunku odrzucenia oferty informuję wszystkich wykonawców o poprawieniu błędu i dalej analizuję ofertę czy nie znajdą sie w niej kolejne błędy?
Ad2) Rozumiem więc, że nie wystarczy znaleźć jedną przesłankę do odrzucenia tylko badać całą ofertę do końca i wszystko wykonawcy "wygarnąć"?

5

Najlepiej całą zbadać i wygarnąć wszystko. jeżeli masz zmienione jednostki w kosztorysie ofertowy, a wynagrodzenie jest kosztorysowe, to do odrzucenia bez poprawiania.

6

Dziękuję smile