Ja też mam podobny dylemat. mamy dwa loginy dla Gminy i dla Urzędu, właśnie wypełniłam sobie na roboczo dwa odrębne sprawozdania. Teraz jednak dochodzę do wniosku, że może powinnam wypełnić jedno łączne sprawozdanie. Myślę tak:
Zgodnie z art. 164 ust. 1 Konstytucji RP podstawową jednostką samorządu terytorialnego jest gmina.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy PZP ustawę stosuje się do udzielania zamówień publicznych, zwanych dalej ?zamówieniami? przez jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych;(...),
Zgodnie z art. 4 pkt 1 ppkt.2 ustawy finansach publicznych do sektora finansów publicznych zalicza się również gminy.
Zgodnie z art. 2 ust 2 ?ustawy o samorządzie gminnym gmina posiada osobowość prawną, a więc w myśl definicji zawartej w art. 2 pkt 12 ?Pzp? jest zmawiającym
Kierownik zamawiającego został zaś odrębnie zdefiniowany w ?Pzp? w art. 2 pkt. 3,- jest to osoba lub organ, który ? zgodnie z obowiązującymi przepisami, statutem lub umową ? jest uprawniony do zarządzania zamawiającym (?)
Zgodnie z art. 15 ust. 1 ?Pzp?, postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego przygotowuje i przeprowadza zamawiający
Zgodnie z art. 18. ust.1 ?Pzp? Za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia odpowiada kierownik zamawiającego
Jak wczytam się w powyższe rozważania to dochodzę do wniosku, że zamawiającym jest gmina, a nie urząd, jedyna problemowa kwestia jest kwestia finansowania, a kierownikiem zamawiającego w moim wypadku jest prezydent. I co chyba wyśle jedno sprawozdanie i będzie dobrze?
Proszę o kolejne wnioski, pilnie! Bo jutro portal UZP będzie diabelnie pewnie przeciążony! Danka