1

Temat: Umowy zlecenia w sprawozdaniu

Proszę o pomoc, bo osiwieję

1. Um. zlec. zawarte 30.12.2019 r. na doręczanie listów- wydatki poniesione w 2020 r. - czy podaję w sprawozdaniu kwotę tego wydatku skoro mam nie ujmować umów za 2019?

Analogicznie jest teraz. Umowa zawarta 30.12.2020 na 2021 r. cena jedn. za doręczony list. Bóg raczy wiedzieć ile listów będzie... Czy podać pi razy oko biorąc pod uwagę ten rok? Jasny gwint mnie trafia ze zleceniami w takiej formie!

2. Rozumiem, że do sprawozdania  podaję kwotę łączną z Umowy zlecenia, w przypadku jeśli taką kwotę mam już wpisaną? Np. zlecenie oczywiście zawarte 30.12.2020 na 2021 r.. Kwota dla X za całość wykonania zadania przypuśćmy nie przekroczy 500,00 zł - wówczas wpisuję 500,00?

2

Odp: Umowy zlecenia w sprawozdaniu

1a. nie wliczamy  do sprawozdania
1b.  wliczamy i podajemy szacunek jeśli w umowie jest  tylko cena jednostkowa ( mnożymy cenę jednostkową przez  przewidywaną, szacowaną  ilość  przesyłek

2.  podajemy do sprawozdania to co jest w umowie wpisane

klakier

3

Witam
Tak dla upewnienia się, jeżeli w umowie zlecenia jest wpisana wartość wynagrodzenia np. 85 zł to taką wartość wpisuję , tak ?. Z opinii UZP wynika, że ustalając wartość zamówienia, które ma zostać udzielone osobie fizycznej na podstawie umowy zlecenia , zamawiający uwzględnia obok wyceny samego świadczenia także kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenia zdrowotne , które są finansowane przez ubezpieczonych tj. potrącane są z należnego im wynagrodzenia.
Z wydruku z którego pozyskałam z wydziału finansowego mam tak:
kwota umowy : 85 zł
wynagrodzenie netto: 72,35
składka zdrowotna: 7,65 zł
podatek dochodowy : 5 zł
sumując wynagrodzenie netto, składkę zdrowotną i podatek dochodowy to wyjdzie mi kwota z umowy czyli 85 zł i taką mam przyjąć do sprawozdania?

4

Tak, ponieważ Twoim wydatkiem jako płatnika jest 85 zł (czyli kwota brutto)

5

cbud napisał/a:

Tak, ponieważ Twoim wydatkiem jako płatnika jest 85 zł (czyli kwota brutto)

Dziękuję