Temat: Protest SIWZ a żądanie niezgodne z pzp
Witam
Garść szczegółów: zamówienie powyżej progów unijnych. Wykonawca złożył Protest na SIWZ, a konkretnie na kryteria oceny ofert (termin dostawy). Zgodnie z pzp (38.5) kryteria oceny nie podlegają modyfikacji. Natomiast wykonawca w proteście żąda modyfikacji kryteriów oceny ofert. Czyli wg mnie wykonawca żąda od zamawiającego czynności niezgodnych z pzp.
No i mam dylemat: Jeżeli uwzględnię Protest i zmienię kryteria w prostej linii mam unieważnienie postępowania. Ale nie chcę go uwzględniać.
W związku z j.w. mam prośbę o pomoc: czy mogę Protest, w którym wykonawca żąda od zamawiającego czynności niezgodnych z pzp odrzucić? Jeżeli tak to czy jest na to jakiś § ? Gdyby wykonawca żądał unieważnienia postępowania no to musiałbym z tym jakoś sobie poradzić :-)
Oczywiście mogę Protest odrzucić i uzasadnić że termin dostawy wynika z konkretnych warunków. Ale zawsze mogę mieć odwołanie. Ale gdyby udało się go odrzucić ze względu na fakt, że żądanie dotyczy czynów zabronionych przez pzp było by łatwiej (może?).