Temat: skan oferty podpisany elektronicznie
czy ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną podpisem kwalifikowany należy uznać za poprawnie złożoną?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → skan oferty podpisany elektronicznie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną podpisem kwalifikowany należy uznać za poprawnie złożoną?
to postać elektroniczna z podpisem kwa. el., więc oferta złożona zgodnie z ustawą
Przetarg nieograniczony ogłoszony jeszcze w starym roku, czyli na starej ustawie, a więc u nas oferty tradycyjnie w wersji papierowej w kopertach. Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). Uznać ją za poprawnie złożoną?
A dopuszczone było składanie ofert elektronicznie?
Dopuszczona tylko forma papierowa. W kopercie i taką też ofertę dostaliśmy. W kopercie, wydrukowana.
Zdecyduj się w jakiej formie otrzymaliście tą ofertę. Post nr 3 Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). czyli oferta w postaci elektronicznej. Następnie piszesz w poście nr 5, że oferta dotarła w kopercie, wydrukowana. W tym drugim przypadku nie ma miejsca na podpis elektroniczny.
Zdecyduj się w jakiej formie otrzymaliście tą ofertę. Post nr 3 Dostałam ofertę wypełnioną długopisem, zeskanowaną i podpisaną elektronicznie przez wykonawcę (właściciela firmy). czyli oferta w postaci elektronicznej. Następnie piszesz w poście nr 5, że oferta dotarła w kopercie, wydrukowana. W tym drugim przypadku nie ma miejsca na podpis elektroniczny.
Hmm, może chodzi o to że znacznik graficzny podpisu widnieje na wydruku. Ciężko się połapać.
W każdym razie wydrukowana (papierowa) oferta na pewno nie może mieć ważnego podpisu elektronicznego. Jeżeli na ofercie nie ma podpisu odręcznego, długopisem (nie żaden skan) to oferta nie jest ważna.
Doprecyzuję, bo może nie do końca precyzyjnie napisałam.
Wykonawca ściągnął z naszej strony siwz wraz załącznkiami, wydrukował formularze, wypełnił ręcznie długopisem, następnie zeskanował, skany podpisał elektronicznie, ponownie wydrukował, zapakował w kopertę i wysłał do nas. Na każdej stronie oferty jest adnotacja "Elektronicznie podpisany przez..., data i godzina". Stąd się zastanawiam jak to potraktować. Kombinatoryka wykonawcy niesamowita...
Oferta do odrzucenia. To co otrzymałaś to nie jest oferta podpisana elektronicznie tylko nie podpisana oferta złożona pisemnie. Podpis elektroniczny powinien umożliwiać weryfikację za pomocą odpowiednich programów komputerowych, w Twoim przypadku nie ma takiej możliwości. Oferta złożona pisemnie musi zawierać oryginalny ( nie zeskanowany) podpis upoważnionego reprezentanta wykonawcy, w Twoim przypadku chyba nie ma tam żadnego podpisu
papier powinien być podpisany własnoręcznie,
papier powinien być podpisany własnoręcznie,
Ten podpis zaś powinien być oryginalny a nie zeskanowany
to co zrobił ten wykonawca to nie wiem jak to nazwać ... wariacje
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc