1

Temat: Protest SIWZ a żądanie niezgodne z pzp

Witam
Garść szczegółów: zamówienie powyżej progów unijnych. Wykonawca złożył Protest na SIWZ, a konkretnie na kryteria oceny ofert (termin dostawy). Zgodnie z pzp (38.5) kryteria oceny nie podlegają modyfikacji. Natomiast wykonawca w proteście żąda modyfikacji kryteriów oceny ofert. Czyli wg mnie wykonawca żąda od zamawiającego czynności niezgodnych z pzp.
No i mam dylemat: Jeżeli uwzględnię Protest i zmienię kryteria w prostej linii mam unieważnienie postępowania. Ale nie chcę go uwzględniać.
W związku z j.w. mam prośbę o pomoc: czy mogę Protest, w którym wykonawca żąda od zamawiającego czynności niezgodnych z pzp odrzucić? Jeżeli tak to czy jest  na to jakiś § ? Gdyby wykonawca żądał unieważnienia postępowania no to musiałbym z tym jakoś sobie poradzić :-)
Oczywiście mogę Protest odrzucić i uzasadnić że termin dostawy wynika z konkretnych warunków. Ale zawsze mogę mieć odwołanie. Ale gdyby udało się go odrzucić ze względu na fakt, że żądanie dotyczy czynów zabronionych przez pzp było by łatwiej (może?).

2

Odp: Protest SIWZ a żądanie niezgodne z pzp

sprawa wydaje się łatwa ale na pewno jest tu jakiś haczyk - pewnie
a co do protestu to go oddalasz uzasadniając: po pierwsze - niedopuszczalne jest modyfikowanie siwz polegająca na zmianie kryteriów oceny ofert art.38.5 po drugie zamawiający ma prawo stawiać takie kryteria, termin jest dla zamawiającego na tyle istoty iż przypisał temu kryterium wagę .... % 
o co chodzi z tym twoim niepokojem?

3

Niedzwiadek napisał/a:

Ale gdyby udało się go odrzucić ze względu na fakt, że żądanie dotyczy czynów zabronionych przez pzp było by łatwiej (może?).

Niestety, zdaniem KIO to niczego nie zmienia.
Wiekszosc protestów zawiera żadania niezgodne z prawem (zmiana warunków lub kryteriów) a jednak KIO je rozpatruje...

4

owszem wykonawca ma prawo żądać czemu nie ale to nie znaczy że żądanie jest zasadne - ale tego nie wiemy Niedziwiadek zamilkł

5 (edytowany przez Niedzwiadek 2008-02-27 10:03:14)

danaug napisał/a:

o co chodzi z tym twoim niepokojem?

No właśnie to co napisał Piotrek to jest mój niepokój, ale dzięki za podpowiedź

Co do haczyka to raczej go nie ma no może to że to jest sektorówka i tu pewne rzeczy układają się nieco inaczej

Swoją drogą ktoś powinien te żądania niezgodne z pzp ukrócić - pomarzyć dobra rzecz

Żeby było jaśniej chodzi o dostawę autobusów, a termin dostawy jest premiowany punktami (im szybciej tym więcej punktów). Wiemy że są dostawcy którzy mogą się z niego wywiązać. Gdzieś na forum czytałem, że wykonawca może powiedzieć, że dostarczy towar w terminie najkrótszym, a w tzw. międzyczasie uwzględnić ryzyko płacenia kar za nieterminowe wykonanie, ale to jego zmartwienie. My mamy "delikatną" sugestię od zleceniodawcy przewozów że dobrze by było aby termin dostawy był w miarę krótki.

6

Takie kryterium jest zgodne z przepisami. Protest oddalić i jeszcze pouczyć wykonawce, że żąda rozstrzygnięć niedopuszczalnych prawem

7

dzięki

8

on ma prawo żądać tylko że my nie możemy się na to zgodzić bez konsekwencji (unieważnienie) ale nie widzę powodu żeby się martwić po prostu oddalamy i już
Nie obawiaj się odwołania, więcej wiary w siebie

9

dzięki z słowa otuchy smile
Jak tak się zastanowić na zimno to sprawa nie wygląda źle.
Na razie wrzucam protest do netu i czekam może znajdzie się wykonawca, który dodatkowo wspomoże "biednego" zamawiającego roll