1

Temat: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

Witam. Postępowanie według nowej ustawy pzp. Robota budowlana. Tryb podstawowy bez negocjacji , ponizej progów  UE.
Czy zobowiazanie podmiotu trzeciego badam/wzywam o uzupelnienie w ofercie każdego wykonawcy ktory polega na zdolnościach czy tylko tego najkorzystniejszego?
Pozdrawiam

2

Odp: Zobowiązanie podmiotu trzeciego

Ktoś poratuje?

3

Wszystkich. Nie ma procedury odwróconej.

4

memphis napisał/a:

Wszystkich. Nie ma procedury odwróconej.

Dziękuję, 
A jak wezwę wykonawcę (np 3 -ciego jesli chodzi o "korzystność")  i dostarczy zobowiazanie , z którego nie będzie wynikać iż podmiot udostępniający zdolności doświadczenie  wykona roboty
budowlane do realizacji których te zdolności są wymagane? Albo w ogóle nie dostarczy zobowiązania.
Co wtedy nalezy zrobić?

5

Memphis słusznie.

6

Odrzucasz ofertę, bo wykonawca nie będzie spełniał warunków udziału w postępowaniu.

7

memphis napisał/a:

Odrzucasz ofertę, bo wykonawca nie będzie spełniał warunków udziału w postępowaniu.

A czy nie będzie  mógł później przedstawić ze sam spelnia warunki ?

8

Jakie później, miał na to czas dwa razy. Pierwszy przy składaniu oferty i drugi na wezwanie

9

Zaczynam rozumieć.

Czyli gdy mam ofertę wykonawcy (3cia w rankingu) który  powołuje się na zasoby podmiotu trzeciego w zakresie wykonanych robót budowlanych (doświadczenia) - zaznaczył to w swoim oswiadczeniu, dołączył oswiadczenie tego podmiotu trzeciego, wpisal jako podwykonawcę i jednocześnie załączył zobowiązanie tego podmiotu, z którego wynika, iż podmiot trzeci raczej ogranicza swoj udzial tylko do doradztwa (zobowiazanie jest niejasne) TO mogę  wezwać o wyjaśnienie, ewentualnie uzupelnienie zobowiązania na prawidłowe. Jak nie uzupelni zobowiązania lub nie złoży oświadczenia ze sam spelnia warunek to odrzucam jego ofertę na podst art 226 ust 1 pkt 2 lit. C?

10

Ja bym raczej stwierdził, że nie spełnia warunków udziału w postępowaniu - lit. b.

11

Czy uzupelnione zobowiazanie będzie  mogło być podpisane z datą po tso?