1

Temat: Podpis w ePUAP

Obecnie, zgodnie z art. 61. ust. 1. oraz art. 63 ust. 2 ustawy Prawo Zamówień Publicznych z dnia 11 września 2019 r. komunikacja w postępowaniu odbywa się wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, a pliki należy opatrzyć:
- kwalifikowanym Podpisem elektronicznym,
- Podpisem zaufanym,
- lub Podpisem osobistym.
W zależności od tego, z jakim postępowaniem mamy do czynienia.

Niestety Wykonawcy składając oferty za pomocą miniportal i ePUAP Podpisują ofertą Podpisem dostępnym w ePUAP.
Chcę się upewnić, czy dobrze myślę. Podpis na ePUAP to tylko PROFIL ZAUFANY i nie jest żadnym z Podpisów ww.
Ofertę odrzucam na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 3) jako niezgodną z przepisami ustawy?

2

Odp: Podpis w ePUAP

Dla mnie profil zaufany to podpis zaufany, więc jest ok

3

jest szeroka dyskusja na temat podpisu przy przesyłce ePUAP z tego co czytałem większość osób traktuje podpis przy przesyłce jako "podpisaną kopert" i twierdzi że jest to nieprawidłowa forma złożenia oferty, niektórzy jednak twierdza że podpisując przesyłkę równoczesnie podpisujesz załączniki do niej a załącznikiem jest oferta i reszta dokumentów

4 (edytowany przez memphis 2021-03-04 09:05:18)

Ciekawe, w jaki sposób przy podpisaniu przesyłki zamawiający udowodni następnie wykonawcom lub komukolwiek, że oferta została podpisana?
Profil zaufany daje możliwość podpisania plików, więc nie jest to problem dla wykonawcy: https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufany

5 (edytowany przez Olek 2021-03-04 10:35:10)

kaskaa napisał/a:

Dla mnie profil zaufany to podpis zaufany, więc jest ok

Profil zaufany i podpis zaufany to dwie różne rzeczy.
Profil zaufany służy m.in. do autoryzacji dostępu, ma też katalog usług a podpis zaufany to jedna z usług profilu zaufanego.
Na stronie profilu zaufanego jest sekcja dotycząca podpisywania dokumentów (link w poście memphis powyżej).

Otrzymane pliki należy zweryfikować na stronie, którą podał memphis.

6

Czyli pliki z podpisem zaufanym trzeba weryfikować tylko i jedynie na tej stronie, czy można też np. w Szafirze?

7 (edytowany przez marekw2 2021-03-04 15:51:14)

Szafir i wszelkie inne programy do podpisu kwalifikowanego nie rozpoznają plików podpisanych profilem zaufanym. Pamiętajcie, że mamy jeszcze podpis osobisty z nowych dowodów osobistych. Nie miałem jeszcze okazji spotkać dokumentów podpisanych w ten sposób. Czy ktoś już to przerabiał i wie w jaki sposób sprawdzić ten podpis?

8

Tylko teorię znam. Nie miałem jeszcze takiego podpisu.
Musisz pobrać program weryfikujący "E-dowód podpis elektroniczny" https://www.gov.pl/web/mswia/oprogramowanie-do-pobrania.

Fajnie jest to opisane na stronie: https://michalski.eu/jak-dziala-podpis- … sobistego/
O weryfikacji autor pisze mniej więcej w 2/3 strony.

9 (edytowany przez marekw2 2021-03-04 19:19:36)

Dzięki Olek, pod linkiem jest program autorstwa PWPW działający identycznie jak Sigillum Sign tej samej firmy, którego używam do weryfikacji podpisu kwalifikowanego.

10

Możliwe. O ile się nie mylę to e-dowód wytwarza PWPW.

11

Tu sobie zobaczcie wideo na temat weryfikacji podpisów.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLoHY2q3ubU-IRNnhbXdJhk5Y5_OpxB3N7

wersja kubeczkowa jest mega smile

12

ciekawa dyskusja
https://www.facebook.com/grupadoradcza.krzysztofpuchacz/?ref=page_internal&eid=ARAG9RYNNiiRoRhObD36xcfO1OGLvevDcbdT4uRIq1qeRPDfGFCWKjTvwMAX9P4wTH_7INEwBzSwyppm&hc_ref=ARQl134vuUbhe6nwOW05yGM1Ds-dy9YTdF85iDmDMUWzEqN_XqyEpedvYHGkGJtAcfE&fref=nf&__xts__[0]=68.ARBkBfbkD7vwbvEa9h6QGvzv4OEWkECenUEtgM3NiKhJyKnMEsiIoTdWxRqX1JvZxuBLMuHKVU5EtSrdGPWdepmFB1q9VLVoCPxub95oyEnYqWgMTOeE43vZfVHlbECEm8WImRY46JtzO0dyUaIXj5av3YXNepaXaBwUokDLbLfWehUB4MmGTTzny64ZnCGe1keYVFHPMACHpyY81b_4_XgU0vRWrjjcWgA7d6-ry-T2CBb3ePM0lKYJs64CMp1orGv1ieh05G_VGI1qHNduJ8cowPTCah0_rBKsorCXwpI1V0k&path=%2Fgrupadoradcza.krzysztofpuchacz%2F&__cft__[0]=AZULV9ke-6zgbYGHjCsXhjE7HTlpGjdjic-saW79WsMQgUevbverTswQH0d-dO6Bciffa5YnStufk2tjGEAhHauGZ7Xwx2Q73cmYxV4XScH_c5lrNd8mGLm5auZbgSo6xO-EzNZuWok7HUA1OWSxMwoSVgZb4jr7Pe4YcTWLMTp61t7Q316iTU3wDN54kCNBPxw&__tn__=R]-R

13

UZP zamknął temat smile

14 (edytowany przez zes 2021-03-10 17:35:42)

marekw2 napisał/a:

Szafir i wszelkie inne programy do podpisu kwalifikowanego nie rozpoznają plików podpisanych profilem zaufanym. Pamiętajcie, że mamy jeszcze podpis osobisty z nowych dowodów osobistych. Nie miałem jeszcze okazji spotkać dokumentów podpisanych w ten sposób. Czy ktoś już to przerabiał i wie w jaki sposób sprawdzić ten podpis?

małe sprostowanie, rozpoznają. wielokrotnie weryfikowałem oferty podpisane podpisem zaufanym.

raport szafir
Podpis złożony w pliku "test.docx.xml" przez "Minister do spraw informatyzacji -
pieczec podpisu zaufanego" w dniu 2021-03-10 19:30:13, certyfikatem
k w a l i f i k o w a n y m o n u m e r z e s e r y j n y m
14430993530156594421590725312539886506518 wydanym przez CN=Centrum
Kwalifikowane EuroCert,O=EuroCert Sp. z o.o.,C=PL,organizationIdentifier=VATPL-
9512352379, został poprawnie zweryfikowany na podstawie listy CRL o numerze
seryjnym 3137 z dnia 2021-03-10T11:00:41Z.

15

No chyba coś nie bardzo, chyba że u Ciebie oferty faktycznie Minister podpisuje smile

16

memphis napisał/a:

No chyba coś nie bardzo, chyba że u Ciebie oferty faktycznie Minister podpisuje smile

sugeruję pobawić się różnymi podpisami i narzędziami do ich weryfikacji.
Podpis ePuap bez problemu weryfikuje szafir, sigillulm sign, procertum smart sign.

jak już przebrniesz przez temat to wróć z raportem, pośmiejemy się wink

17 (edytowany przez Bunia 2021-03-11 10:56:49)

link do weryfikacji podpisu zaufanego
https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER

18

zes napisał/a:
memphis napisał/a:

sugeruję pobawić się różnymi podpisami i narzędziami do ich weryfikacji.
Podpis ePuap bez problemu weryfikuje szafir, sigillulm sign, procertum smart sign.

jak już przebrniesz przez temat to wróć z raportem, pośmiejemy się wink

Załączyłeś powyżej raport z Szafira, z którego wynika, że dokument podpisał Minister, który odpowiada za ePuap. Jest tak przy każdej weryfikacji. Weryfikacja jest poprawna, ale z raportu nie wiadomo, kto podpisał dokument. Jeśli ktoś zamierza archiwizować raporty z weryfikacji, to taki raport nie będzie pomocny.
Normalnie w raportach z Szafira widnieje imię i nazwisko osoby podpisującej dany dokument.

19 (edytowany przez marekw2 2021-03-11 12:13:18)

Z tego niby raportu o weryfikacji podpisu, który wstawił "zes" nic nie wynika. Brak tam chociażby podstawowej informacji o tym czy podpis jest ważny i kto go złożył. Ja wiem, ze programy do weryfikacji podpisów kwalifikowanych widzą podpis profilem zaufanym ale ich weryfikacja jest szczątkowa a co więcej w odróżnieniu do tego co wskazała Bunia, nie umożliwiają odczytania podpisanego dokumentu.

20

Czy po zweryfikowaniu podpisu zaufanego na tej stronie https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER, jest możliwość wygenerowania i pobrania raportu z weryfikacji tego podpisu?

21

Witam
Pomocy!!!
Czytając całą dyskusję zgłupiałam:-)
proszę o pomoc.
Przetarg poniżej progów.
Oferty złożone przez E-puap , jednakże po deszyfrowaniu tejże oferty okazuje się, że:
1. oferta jest podpisana ręcznie i zeskanowana (PDF)
2. oferta jest dokumentem w formacie WORLD

Czy te oferty są ważne i podpisane, proszę o pomoc, bo jestem ciemna w tym temacie. Jaką ścieżkę powinnam przyjąć? co zrobić?

22

Oferta w postępowaniach realizowanych wg art 275 ustawy PZP może być złożona w postaci elektronicznej czyli skanu np. pdf, który może ale nie musi zawierać podpisu odręcznego  lub w formie elektronicznej czyli wytworzonego na komputerze dokumentu np. w formacie WORD. Niezależnie od tego czy jest to postać czy forma elektroniczna oferta taka MUSI być opatrzona podpisem elektronicznym, jakim to wyjaśnia art. 63 ust. 2. PZP.
Jeżeli otrzymałaś skany dokumentów podpisanych odręcznie bez podpisu elektronicznego to oferta do odrzucenia.

23

ok, dziękuję bardzo. Te oferty wpłynęły przez E-Puap, ZGŁOSZENIE OFERTY/WNIOSKU, i jeżeli kliknę w ikonę zweryfikuj podpis elektroniczny to wtedy pobieram dokument o nazwie Poświadczenie weryfikacji, w którym jest napisane: Podpisujący....X, wyniki: zweryfikowano pozytywnie, podpisano zewnętrzny plik: np. Formularz %20ofertowy.docx,    np.   szyfrowanie-......, zip     Czy to oznacza, że oferty są podpisane ?

marekw2 napisał/a:

Oferta w postępowaniach realizowanych wg art 275 ustawy PZP może być złożona w postaci elektronicznej czyli skanu np. pdf, który może ale nie musi zawierać podpisu odręcznego  lub w formie elektronicznej czyli wytworzonego na komputerze dokumentu np. w formacie WORD. Niezależnie od tego czy jest to postać czy forma elektroniczna oferta taka MUSI być opatrzona podpisem elektronicznym, jakim to wyjaśnia art. 63 ust. 2. PZP.
Jeżeli otrzymałaś skany dokumentów podpisanych odręcznie bez podpisu elektronicznego to oferta do odrzucenia.

24

hej, marekw2 proszę odpowiedz:-)

25

Co masz podpisane elektronicznie?, czy jest to formularz w ePUAPIE, czy dokumenty znajdujące się w załączniku. Jeżeli podpisany jest formularz to oferta nie jest podpisana. Jeżeli zaś podpisane są poszczególne dokumenty to jest w porządku. Może też być sytuacja, że podpisany jest cały folder zawierający ofertę i załączniki, który pokazuje się po odszyfrowaniu taki podpis tez jest prawidłowy i nie wymaga aby wszystkie znajdujące się w nim dokumenty były osobno podpisane. To wszystko jest strasznie pogmatwane więc to co pisze nie widząc ofert to trochę wróżenie z fusów ale może coś Ci pomoże.