1

Temat: Skan oferty podpisany przez osobę trzecią

Mam pytanie.
ZeSkanowana oferta Wykonawcy, pierwotnie wytworzona i podpisana przez niego w postaci papierowej została podpisana podpisem elektronicznym przez inną osobę i w ten sposób złożona w postępowaniu. Co zrobić z taką ofertą, czy jest ona poprawnie złożona?

2

Odp: Skan oferty podpisany przez osobę trzecią

po pierwsze trzeba sprawdzić kto może podpasywać dokumenty w imieniu tego oferenta, jeżeli ten kto podpisał elektronicznym to jest ok (chyba że podpis był tylko  przy przesyłce na epuap)

3 (edytowany przez marekw2 2021-03-10 11:51:36)

Podpis elektroniczny musi należeć do osoby upoważnionej do składania oświadczeń woli w imieniu wykonawcy.  Własnoręczny podpis istniejący na zeskanowanym dokumencie nie ma obecnie żadnego znaczenia. Tego podpisu może tam nie być, ważne jest aby oferta była podpisana elektronicznie. Ja w miejscu przeznaczonym kiedyś na podpis wstawiam obecnie treść "Imię i nazwisko oraz funkcja osoby/osób upoważnionej do składania oświadczeń woli w imieniu wykonawcy/wykonawców.

4

duw1 napisał/a:

Mam pytanie.
Zeskanowana oferta Wykonawcy, pierwotnie wytworzona i podpisana przez niego w postaci papierowej została podpisana podpisem elektronicznym przez inną osobę i w ten sposób złożona w postępowaniu. Co zrobić z taką ofertą, czy jest ona poprawnie złożona?

1. Zweryfikuj poprawność podpisu
2. Zobacz w KRS/Cedig czy osoba podpisująca jest upoważniona do reprezentowania Wykonawcy, jeżeli nie to wezwij do złożenia pełnomocnictwa.