1

Temat: nPZP odwrócona

cześć,
procedura odwrócona, nie żądam JEDZa z ofertą. JEDZ na wezwanie od najwyżej ocenionego.

wariant 1
w terminie 10 dni wzywam do złożenia JEDZa z podmiotowymi

wariant 2
w terminie wskazanym przeze mnie wzywam do złożenia JEDZa, a następnie w terminie 10 dni do podmiotowych.

wariant 1 wydaje mi się nadmiarowym formalizmem, jeśli wykonawcę wykluczę za JEDZa to po co mi dokumenty podmiotowe, o które był wzywany ?

wariant 2 wydaje się być bardziej racjonalny, tylko czy nie jest nadinterpretacją ustawy

Pomożecie ?

2

Odp: nPZP odwrócona

Myślę że uwidoczniłeś absurd tej sytuacji.

3

Analizowałem ten artykuł i nie widzę powodów, dla których miałbym nie żądać JEDZ. W procedurze odwróconej i tak badam tylko JEDZ'a oferty najkorzystniejszej.

Zalety:
1) Od razu mam JEDZ'a, którego mogę zbadać
2) W JEDZ'u czasami są przydatne informacje (np. podmiot udostępniający zasoby)
3) Nie tracę czasu na wzywanie JEDZ'a (pomijając fakt, że nie wiadomo czy lepiej wezwać z art. 126.1 z podmiotowymi czy z art. 128.1 jako osobne wezwanie).

Wady:
Nie dostrzegam jak na razie.

4 (edytowany przez zes 2021-03-12 20:46:31)

Olek napisał/a:

Analizowałem ten artykuł i nie widzę powodów, dla których miałbym nie żądać JEDZ. W procedurze odwróconej i tak badam tylko JEDZ'a oferty najkorzystniejszej.

Zalety:
1) Od razu mam JEDZ'a, którego mogę zbadać
2) W JEDZ'u czasami są przydatne informacje (np. podmiot udostępniający zasoby)
3) Nie tracę czasu na wzywanie JEDZ'a (pomijając fakt, że nie wiadomo czy lepiej wezwać z art. 126.1 z podmiotowymi czy z art. 128.1 jako osobne wezwanie).

Wady:
Nie dostrzegam jak na razie.

Mi chodzi o wariant odwróconej, gdy JEDZ na wezwanie od najwyżej ocenionego. Nie wiem jak zachować się z dokumentami, tym bardziej że w terminie 10 dni wzywam o podmiotowe, a JEDZ nim nie jest. Wezwać do JEDZ w terminie określonym przez siebie ?

5

zes napisał/a:

Mi chodzi o wariant odwróconej, gdy JEDZ na wezwanie od najwyżej ocenionego. Nie wiem jak zachować się z dokumentami, tym bardziej że w terminie 10 dni wzywam o podmiotowe, a JEDZ nim nie jest. Wezwać do JEDZ w terminie określonym przez siebie ?

6

A mi chodziło o to, że to rozwiązanie nie ma dla mnie sensu.

Niemniej jednak wezwałbym z art. 128 ust. 1, w terminie przez siebie wskazanym.
Dopiero po otrzymaniu JEDZ wzywałbym o podmiotowe.

7

Żeby procedura z art. 139 ust. 2 miała jakikolwiek sens, JEDZ musiałby być składany razem z dokumentami podmiotowymi.
Podstawą wezwania JEDZ-a art. 139 ust. 2 https://www.wprzetargach.pl/kategorie/nowe-pzp-pytania-i-odpowiedzi/odpowiedz-na-pytanie-uczestnika-webinaru-jak-ustalic-termin-zadania-zlozenia-jedz-tylko-przez-wykonawce-ktorego-oferta-zostala-n

8

abstrahując od wymogu z ustawy co do żądania jedz,

w opisanym przypadku powstaje pytanie o sens żądania jedz razem z dokumentami, w takim wypadku oświadczenie wstępne -jedz traci swoją funkcję, bo przecież dokumenty i oświadczenia już mają potwierdzić to co w jedz, ustawodawca o tym nie pomyślał,

co do istoty pytania co kiedy wymagać, to już się niewypowiadam,

najchętniej zaproponowałbym niewymaganie jedza

9

Mamy jeszcze art. 127 ust. 1 pkt 2 i par. 10 rozporządzenia ws. dokumentów. Widocznie cel tego jest taki, by JEDZ zastąpił wszystkie oświadczenia. Wtedy ma to więcej sensu, choć może dotyczyć każdego wariantu procedury odwróconej.

10

Podepnę się pod temat. Czy możecie mi prosto wyjaśnić art. 139 ust. 1 i ust. 2 bo się zagmatwałam. tj. ja interpretowałam go tak, w przypadku przetargu nieograniczonego przewidując procedurę odwróconą mogę  przewidzieć w SWZ  i w ogłoszeniu, że taką możliwość zastosuję (art. 139 ust. 1) i w dokumentach postępowania żądam złożenia JEDZ wypełnionego wstępnie (tj. w części IV żądam jedynie ogólnego oświadczenia dotyczącego wszystkich kryteriów kwalifikacji (sekcja a) bez wypełnienia poszczególnych sekcji A,B,C,D) i wówczas każdy ma obowiązek złożyć Jedz wstępnie wypełniony. W przypadku  gdy 2,3 w rankingu nie złoży JEDZa wówczas nic z tym nie robię bo tylko  najwyżej położonego w rankingu będę oceniała i gdy nie złoży jedza to go wzywam  i następnie żądałam  dokumentów potwierdzających, ALBO zgodnie z art. 139 ust. 2 pomimo przewidzenia procedury odwróconej przewiduję że Wykonawcy nie maja składać wraz z oferta JEDza tylko będzie on wymagany od najwyżej ocenionego.
Czy dobrze to interpretuję????

11

janek159 napisał/a:

w takim wypadku oświadczenie wstępne -jedz traci swoją funkcję, bo przecież dokumenty i oświadczenia już mają potwierdzić to co w jedz, ustawodawca o tym nie pomyślał,

Różnica jest taka, że JEDZ jest wstępnym oświadczeniem potwierdzającym spełnianie warunków udziału NA DZIEŃ SKŁADANIA OFERT, a dokumenty podmiotowe mają być aktualne na DZIEŃ ICH ZŁOŻENIA.

Dlatego moim zdaniem i to i to jest potrzebne. W przeciwnym wypadku wykonawca mógłby na dzień składania ofert nie spełniać jakiegoś warunku, ale już na dzień złożenia dokumentów podmiotowych - tak.