1 (edytowany przez kaskaa 2021-03-18 10:38:24)

Temat: termin związania ofertą

postępowanie krajowe bez negocjacji
Wykonawcy w formularzu ofertowym mieli wpisać do kiedy są związani ofertą.
Kilku nic nie wpisało - w tym oferta najkorzystniejsza
Pozostali wpisali każdy inną datę ale oscylującą wokół tzo - tych bym nie ruszała bo zadeklarowali jakiś tzo.
1. Co zrobić z tymi, którzy nic nie wpisali?
2. W SWZ niestety też błędnie podałam datę tzo.: jest 30 dni tj do 01.04.2021 r., a w rzeczywistości powinno być do 08.04.2021? Jak z tego wybrnąć liczyć 30 dni czy też trzymać się daty?
A może zgodnie z art 307 ust. 2 przedłużyć termin o 30 dni?

2 (edytowany przez jo 2021-03-18 12:48:02)

Odp: termin związania ofertą

ogólnie słabo to widzę
oscylowanie wokół daty można tylko przyjąć jeżeli ktoś dał dłuższy okres niż podany w swz jak podał krótszy to chyba do odrzucenia
teraz TZO się podaje w dacie więc chyba w Twoim przypadku 1.04.2021 będzie obowiązujący
z art 307 ust 2 - można jak najbardziej skorzystać
najgorsza sytuacja z tymi ofertami co nie podali terminu, zawsze jak w ofercie mają mi wykonawcy coś podać to wpisuję info co zrobię jak ktoś tego fragmentu nie wypełni

3

Też tak myślę, że tych co dali dłuższy termin do zostawię.
Natomiast tych co nie wpisali nic to ewentualnie może wezwać do wyjaśnienia treści oferty art. 223.1?

4

Nie myślałaś o samodzielnym uzupełnieniu art. 233 ust. 1 pkt 3) i poinformowaniu wykonawców. Wszak te 30 dni wynika wprost z ustawy. Ci co dali krótszy termin niż ustalony przez Ciebie na 1.04.2021 oczywiście do odrzucenia. Zwróć uwagę, że pzp mówi iż wykonawca jest związany ofertą nie dłużej niż tak więc wg mnie zamawiający ma prawo ustalić termin krótszy.

5

dlaczego niektórzy stwarzają sobie okazje do takich problemów,

nie lepiej wpisać w formularzu że czują się związani ofertą przez okres wskazany w swz?

6

Tak miałam wcześniej. A teraz TZO należy podać w dokumentach zamówienia datą, co przy ewentualnym przedłużeniu terminu składania ofert sie może zmienić

7

Dlatego warto zastosować propozycję janka159. Jak już musisz mieć oświadczenie o TZO to napisz:
"Oświadczam, że jestem związany ofertą do terminu wskazanego w pkt xxx SWZ".

Proste i bezproblemowe.

8

A czy dopuszczalne jest podanie, iż: "Wykonawca pozostaje związany ofertą do dnia 5 czerwca 2021 r.,  jednak nie dłużej niż 30 dni, od dnia upływu terminu składania ofert." a 5 czerwca to jest sobota. Czy wg Was 30 dzień związania ofertą, może przypadać na dzień wolny od pracy?

9

Moim zdaniem, o ile 30 dzień to nie 5 czerwca, zapis jest wewnętrznie sprzeczny. 30 dzień tzo może przypadać na dzień wolny od pracy i sobotę, ponieważ w realiach elektronizacji wykonawca ma w tym dniu możliwość przedłużenia tzo. Jeżeli jednak tzo upływa w sobotę lub dzień wolny nie powoduje to automatycznego przedłużenia tzo do kolejnego dnia roboczego.