Temat: Poprawa omyłki
W jaki sposób poprawiacie fizycznie omyłki w ofertach elektronicznych?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W jaki sposób poprawiacie fizycznie omyłki w ofertach elektronicznych?
Tego fizycznie nie da się zrobić. To tylko na papierze w formie notatki dołączonej do protokołu.
Gdzieś czytałam , żeby wydrukować stronę nanieść zmiany i podpisać.
Można i tak, wyjdzie na jedno.
Gdzieś czytałam , żeby wydrukować stronę nanieść zmiany i podpisać.
Podoba mi się taka elektronizacja
Bo ta cała elektronizacja to tylko dla picu, zamawiający i tak musi mieć wszystko wydrukowane.
Prośba. Wykonawca wskazał cenę 500 tys. zł brutto, w tym VAT 170 tys. zł. W SWZ wskazano, że obowiązuje stawka 23%. Widzicie szansę korekty jako innej omyłki? Choć można się domyślać, że cena jest poprawna, a VAT nie, to jednak pewności nie ma, która wartość jest poprawna...
Niby tak, ale..... Jak sam piszesz nie ma pewności, która wartość jest poprawna. Czy w ofercie masz też wpisaną wartość netto?. Ja chyba próbował bym poprawiać. Kwota brutto 500 tyś. zł , którą pewnie wpisałeś w informacji z otwarcia ofert się nie zmieni. Masz też wpisaną prawidłową stawkę VAT więc wychodzi na łatwy do poprawienia błąd rachunkowy .
Tylko że stawkę VAT mam podaną w SWZ (a nie w ofercie). Gdybym nie miał, tobym odrzucał bez wątpliwości. W ofercie mam tylko cenę brutto i VAT (muszę to jednak na przyszłość uprościć).
Zamierzenie wykonawcy jest niby oczywiste, bo cena z vatem 170 tys. jest nierealna w tym postępowaniu, ale w celu poprawy musiałbym przyjmować założenia, która wartość jest poprawna.
Mam tym samym dwa sposoby poprawy (względem VAT lub ceny), w tym jeden rozsądny (względem ceny), i dlatego kłóci mi się to z ideą poprawiania omyłek.
Jak na szkoleniu mówili oczywista omyłka to taka którą widać od razu. Tu nie jesteś pewien co jest dobrze więc oczywiste to nie jest. A skoro VAT podałeś w ofercie a on zastosował inny to bym odrzuciła art. 226.1.10
Sumując powyższe. Jeśli VAT był podany w ofercie - to jest błędnie wyliczona cena oferty i nie można nic poprawić. Można byłoby jeśli vat nie byłby wpisany na zasadach i warunkach poprawy opisanych w SWZ
a opropos wyżej:
Bo ta cała elektronizacja to tylko dla picu, zamawiający i tak musi mieć wszystko wydrukowane.
U mnie nie ma papierka. Wszyscy biorący udział (Komisja) ja i szef mają podpisy el. W związku z tym art. 781 § 2 Kc i jest OK.
cbud, a jak zadowalasz różne instytucje finansujące, które żądają wydruków w celach kontrolnych. W mojej instytucji podpis elektroniczny ma tylko szef.
U mnie jak na razie w wyniku elektronizacji papierków przybyło (raporty z weryfikacji podpisów elektronicznych, wydruki z ePUAP -2 szt. formularz i UPP, itd)
u mnie kontrole środków unijnych opierają się na przesyłaniu plików elektronicznych (nawet za starej ustawy) na 10 kontroli w zeszłym roku tylko jedna była na miejscu i kontrolujący chciał wersję papierową
To masz szczęście współpracować z rozsądnymi ludźmi. My niestety musimy wszystko drukować i wysyłać do UM, czasem w kilku egzemplarzach (różne departamenty).
cbud, a jak zadowalasz różne instytucje finansujące, które żądają wydruków w celach kontrolnych. W mojej instytucji podpis elektroniczny ma tylko szef.
U mnie jak na razie w wyniku elektronizacji papierków przybyło (raporty z weryfikacji podpisów elektronicznych, wydruki z ePUAP -2 szt. formularz i UPP, itd)
Mam tak zorganizowane, ze KPE mam ja, szef i wszyscy w Komisji. W większości wystarczą CD do kontroli. Bardzo rzadko bywa papier.
W LEX jest takie szkolenie że drukowanie kwitów jest jednym z największych błędów - jak elektronicznie to elektronicznie ma być.
w takim układzie kwity to tylko kopie dokumentów i nie można ich przedstawiać do kontroli jako oryginałów do weryfikacji. To tylko wydruk. Oryginałem jest albo plik dokumentu, albo plik poczty *.eml, jeśli napisane w wiadomości e-mail.
Może i nie można przedstawić jako oryginałów, ale Instytucja zarządzająca żąda przekazania potwierdzonych za zgodność z oryginałem kopii wszystkich dokumentów postępowania (włącznie z ofertą najkorzystniejszą)
Widać wszystko zależy od kontrolującego. Ja zawsze (np. do SL2014) wrzucałem oryginały. Raz nawet miałem prośbę o dosłanie raportu z weryfikacji podpisu bo nie mogli zweryfikować.
Jeżeli w postępowaniu prowadzonym elektronicznie, ktoś żąda wydruków, skanów itd. to nawet nie mają jak zweryfikować poprawności podpisu. Taka kontrola to fikcja.
Fakt, fikcja ale można przed szefem pochwalić się ilością zebranych podczas kontroli materiałów
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc