1

Temat: Zapisy w SIWZ

Czy w przypadku postępowania poniżej progów jeżeli:
- nie wymagam podmiotowych środków dowodowych;
- nie przewiduje fakultatywnych przesłanek wykluczenia z postępowania a w szczególności z art. 109 ust 1 pkt 4 - a jedynie wymagam KRS... na podstawie par 13 ust 1 rozporządzenia w sprawie podmiotowych środków dowodowych....;
to czy w SWZ muszą znaleźć się Zapisy dot....wykonawców mających siedzibę lub miejsce zamieszkania poza granicami RP...???

Moim zdaniem nie

2 (edytowany przez memphis 2021-03-18 13:16:01)

Odp: Zapisy w SIWZ

W par. 13 jest też mowa o innych rejestrach. Wykonawca zagraniczny nie złoży Ci bowiem wypisu z KRS.
W zw. z par. 13 ust. 2 generalnie lepiej żądać wyłącznie informacji, z czego wynika prawo do reprezentowania wykonawcy.

3

Hej ja z takim pytaniem. Pierwszy raz zdarza mi się przetarg, który będzie finansowany w 100% z WFOŚiGW. Proszę tylko o podpowiedź czy w tym przypadku normalnie piszę SWZ tak jakby było kupowane za gotówkę? czy w jakiś szczególny sposób tworzy się takie postępowania?
Z finansowaniem unijnym też nigdy nie robiłam dlatego nie wiem czy takie przetargi czymś się różnią od tradycyjnych.

4

Przeczytaj umowę o dofinansowanie i podręcznik Beneficjenta tam jest wszystko opisane. Generalnie obowiązują normalne zasady z tym, że jest tam dodatkowy próg 50 tyś zł. Czasem instytucja finansująca czyli w Twoim przypadku WFOŚiGW wpisuje w umowę jakieś szczególne wymagania.

5

marekw2 napisał/a:

Przeczytaj umowę o dofinansowanie i podręcznik Beneficjenta tam jest wszystko opisane. Generalnie obowiązują normalne zasady z tym, że jest tam dodatkowy próg 50 tyś zł. Czasem instytucja finansująca czyli w Twoim przypadku WFOŚiGW wpisuje w umowę jakieś szczególne wymagania.

Ok, dziękuję. Rzucę okiem na umowę. To i tak będzie przetarg powyżej progów UE.

6

katarzynka160 napisał/a:
marekw2 napisał/a:

tak z ciekawości na co to postępowanie??

7

katarzynka160 napisał/a:

Z finansowaniem unijnym też nigdy nie robiłam dlatego nie wiem czy takie przetargi czymś się różnią od tradycyjnych.

Co masz na myśli pisząc o postępowaniach tradycyjnych ? Ustawa jest jedna, choć ta nowa mocno zróżnicowała postępowania poniżej progów unijnych od tych powyżej.

8

jo napisał/a:
katarzynka160 napisał/a:
marekw2 napisał/a:

tak z ciekawości na co to postępowanie??

Pojazdy.

9

marekw2 napisał/a:
katarzynka160 napisał/a:

Co masz na myśli pisząc o postępowaniach tradycyjnych ? Ustawa jest jedna, choć ta nowa mocno zróżnicowała postępowania poniżej progów unijnych od tych powyżej.

Może źle się wyraziłam, ale widziałam kiedyś postępowania finansowane z UE i one mają podwyższony standard, większe i częste kontrole, jak są jakieś nieprawidłowości to potem zamawiający dostaje kary itd.
Nawet znalazłam taką informację:
"Głównym aktem prawnym regulującym zamówienia publiczne w projektach współfinansowanych ze środków unijnych jest ustawa z dnia 11 lipca 2014 r. o zasadach realizacji programów w zakresie polityki spójności finansowanych w perspektywie finansowej 2014-2020 (Dz. U. z 2020 r. poz. 818), dalej: ustawa podstawowa"
Ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem, bo właśnie nie miałam do czynienia z takimi postępowaniami.

10

Dlatego polecałem Ci lekturę podręcznika Beneficjenta (aktualny), tam jest wszystko opisane. To co przytoczyłaś to są wytyczne na podstawie których powstał podręcznik beneficjenta. Samą procedurę udzielenia ZP robisz według najnowszej wersji ustawy PZP. Musisz uważać na każde słowo wpisywane do swz i umowy bo jest to potem pedantycznie sprawdzane.