1

Temat: Umowa, wadium

Dzień dobry. Postępowanie w trybie podstawowym. W postępowaniu jest wadium. 17 marca zamawiający wysłał pismo o wyborze najkorzystniejszej oferty. Termin związania ofertą  jest do 26.03. Zamawiający zaprosił wykonawcę na podpisanie umowy 25.03.  Wykonawca zwrócił się o przesunięcie podpisania umowy na 30.03. Wtedy już nie będzie wadium. Czy można zwrócić się o to by ten wykonawca przedłużył wadium. Nie widzę żadnego artykułu,  który o tym mówi. O przedłużeniu wadium po wyborze.
Pozdrawiam

2

Odp: Umowa, wadium

Jeśli jesteś pewny, że podpisze - to nie rób nic, albo art.85.2

3

cbud napisał/a:

Jeśli jesteś pewny, że podpisze - to nie rób nic, albo art.85.2

85.2 to stara ustawa

4

art. 220 ust. 3 i 5

5

Olek napisał/a:

art. 220 ust. 3 i 5

Tam opisują sytuację,  gdy nie nastąpił jeszcze wybór-
3. W przypadku, gdy wybór najkorzystniejszej oferty nie nastąpi przed upływem terminu związania ofertą, o którym mowa w ust. 2, zamawiający przed upływem terminu związania ofertą, zwraca się jednokrotnie do wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu o wskazywany przez niego okres, nie dłuższy niż 60 dni.

U mnie jest już po wyborze i po upływie terminu na odwołanie.

6

Nie widzę przepisu, który nakazywałby zamawiającemu przedłużenie TZO po wyborze oferty. Ponadto jeśli wykonawca nie chciałby zawrzeć umowy, to nie przedłuży ważności wadium. Zamawiający jest uzależniony od woli wykonawcy.

7

memphis napisał/a:

Nie widzę przepisu, który nakazywałby zamawiającemu przedłużenie TZO po wyborze oferty. Ponadto jeśli wykonawca nie chciałby zawrzeć umowy, to nie przedłuży ważności wadium. Zamawiający jest uzależniony od woli wykonawcy.

Też tak to widzę. Taka mała luka. Pilnować wadium i tzo do wyboru o potem nieważne.

8 (edytowany przez Olek 2021-03-23 20:01:16)

thallium napisał/a:
Olek napisał/a:

art. 220 ust. 3 i 5

U mnie jest już po wyborze i po upływie terminu na odwołanie.

Przepraszam, nie doczytałem całego postu, skupiłem się na poście nr 3.

thallium napisał/a:
memphis napisał/a:

Też tak to widzę. Taka mała luka. Pilnować wadium i tzo do wyboru o potem nieważne.

W zasadzie nie ma wyjścia. Ewentualnie przed wyborem oferty można było wezwać wszystkich wykonawców do przedłużenia terminu związania ofertą, żeby "zabezpieczyć" sobie czas na podpisanie umowy. Tak bym to widział na przyszłość.

9

Fakt. Teraz trzeba liczyć,  że wykonawca  podpisze umowę.