1

Temat: Stare szacownie zamówienia

Witam. chodzi mi o zamówienia z 2019 roku, czy jeśli zawarłem umowę na początku roku na dostawę tuszy do drukarek a w kwietniu otrzymałem nowe modele drukarek to powinienem zrobić nowy szacunek czy dodać wartość nowych tuszy do poprzedniego zamówienia, na który została zawarta już umowa i wtedy robić przetarg (dla nowego modelu tuszy).
Chodzi mi o potwierdzenie tezy, że zamknięte zamówienie jest zamknięte a okoliczności, których nie można był przewidzieć czyli dostawa nowego modelu drukarek jest podstawą do nowego szacunku.

2

Odp: Stare szacownie zamówienia

Jeżeli zakupu tuszów, zachowując należytą staranność, nie mogłeś uwzględnić w udzielonym zamówieniu, a potrzeba ich zakupu powstała później, jest to nowe zamówienie.

3

A jak jest w sytuacji gdy mam umowę podpisana w styczniu czy moge w grudniu zawrzeć nowa umowę na kolejny rok nie sumując szacunku ze stycznia?

4

Tak, będzie to nowe zamówienie.

5

Tez myślałem, ze jest to odrębne postępowanie ale czytaM i okazuje się, ze są to dwa postępowania tego samego rodzaju w jednym roku i nie ma znaczenia to, ze druga realizowana będzie w kolejnym roku. Spotkaliście sie z tym problemem?

6

memphis napisał/a:

Tak, będzie to nowe zamówienie.

Nie wim czy dobrze się zrozumieliśmy. Pierwsze pytanie dotyczyło zupełnie nowego modelu tonera zaś drugie (w tym samym wątku) dotyczyło dwóch postępowań poniżej progów tego samego rodzaju tonera ale z obowiązywaniem umowy na kolejny rok, czyli krótko pisząc w 2020 roku awarte były dwie umowy :
1 w styczniu na tonery na 2020
2 w grudniu na toerny na 2021

Czy mozna było nie sumować ich wartości szacunkowej?

7

Moim zdaniem tak. Ponadto nawet jeśli ktoś uważałby, że nie, nie widziałbym naruszenia, bo celem osobnego szacowania nie było uniknięcie stosowania przepisów ustawy.

8

Też tak uważałem, dlatego nawet nie brałem pod uwagę, że należy to sumować. Teraz jak natknąłem się na kilka artykułów już nie mam tej pewności.
Czy ktoś tez tak uwaza jak ja i memphis?
POMOCY

9

Za jeden rok miałeś w budżecie kasę na jedą część.
W drugim roku inna kasa to i inne postępowanie. robisz odpowiednio jak przewidują procedury.

10 (edytowany przez Nero 2021-03-29 17:29:49)

cbud napisał/a:

Za jeden rok miałeś w budżecie kasę na jedą część.
W drugim roku inna kasa to i inne postępowanie. robisz odpowiednio jak przewidują procedury.

Ale w jednym roku były zawarte dwie umowy (jedna na 100 tys zł a druga na 120 tys zł w procedurze do 30.000 euro) i opinie są takie, że szacunek powinien być wspólny. Nie jest tak?

11

Czy w tym jednym roku miałeś zaopatrzenie w kasę przy prowadzeniu jednego postepowania (pierwszego) od razu i na drugie? Jesli nie, a dopiero potem przeznaczono kasę na drugi rok - to są oddzielne.

12

Nie do końca rozumiem dlaczego pytasz o środki finansowe? W XII 2020 drugie postępowanie było Przeprowadzone z planem realizacji w 2021 wiec nie było w budżecie planów na jego realizacje ale jednak zawarliśmy druga umowę na taki sam asortyment