1

Temat: art. 137 ust. 4 i 5

Cześć,

jak interpretujecie "z wyjątkiem przypadku gdy zamawiający nie został powiadomiony o publikacji w terminie
48 godzin od potwierdzenia przez Urząd Publikacji Unii Europejskiej otrzymania tego ogłoszenia" ?

wysyłając sprostowanie ogłoszenia otrzymujemy potwierdzenie, że publikacja nastąpi w określonym terminie.
czy jest to powiadomienie, które wyłącza zastosowanie 48 h ?
czy 48h mogę zastosować w sytuacji, gdy nie otrzymam jakiegokolwiek powiadomienia ?

2 (edytowany przez Olek 2021-04-01 05:55:47)

Odp: art. 137 ust. 4 i 5

zes napisał/a:

wysyłając sprostowanie ogłoszenia otrzymujemy potwierdzenie, że publikacja nastąpi w określonym terminie.
czy jest to powiadomienie, które wyłącza zastosowanie 48 h ?

Moim zdaniem TAK.

zes napisał/a:

czy 48h mogę zastosować w sytuacji, gdy nie otrzymam jakiegokolwiek powiadomienia ?

Moim zdaniem TAK.

Zauważ, że obecnie ogłoszenie publikuje się po 5 dniach, także jak będziesz chciał przesunąć termin składania ofert na 3 dni przed TSO to raczej nie zdążysz. W podpobnym tonie wypowiada się Grzegorz Bednarczyk na swoim blogu: http://www.wszponachzamowien.pl/?p=4741.
Moje wsparcie prawne twierdzi, że w sytuacjach wyjątkowych powinienem przesunąć termin nie czekając na ogłoszenie, ale ja mam wątpliwości czy DUUE nie odmówi publikacji takiego ogłoszenia. Trzeba czekać na pierwsze sprawy tego typu lub wyroki KIO.

3

Odp: art. 137 ust. 4 i 5

trochę to szalone, pilnować termin na 5 dni przed upływem TSO, by dokonać ewentualnej zmiany.