1

Temat: Roboty wykonane przez podwykonawce - referencje

Firma budowlana do wykonania robót angażuje podwykonawców. Nie zawsze są oni oficjalnie zgłoszeni do zamawiającego. Inwestor wystawia referencje wykonawcy - i w treści referencji nie wspomina że przy realizacji takich a takich robót brał udział podwykonawca (dotyczy przypadku oficjalnego zgłoszenia podwykonawcy do inwestora). Czy doświadczeniem zdobytym przez podwykonawcę moze się wykazywać wykonawca ? Wykonawca tych robót nie zrobił, bo robił je podwykonawca, w referencji nie ma mowy o podwykonawcy. świta mi że gdzieś czytałam że wykonawca może się wykazywać takim dośwaidczeniem, ale czy na pewno ?

2

Odp: Roboty wykonane przez podwykonawce - referencje

Treść jest jednoznaczna, a skąd wiadomo że nie robił tego ten na kogo jest napisane. W tym układzie należałoby zarzucić niewiarygodność dokumentu i oficjalnie go sprawdzić.

3

cbud napisał/a:

Treść jest jednoznaczna, a skąd wiadomo że nie robił tego ten na kogo jest napisane. W tym układzie należałoby zarzucić niewiarygodność dokumentu i oficjalnie go sprawdzić.

Pisze od strony Wykonawcy. Mam referencje w których nie ma wzmianki o podwykonawcy i szef uważa że jeśli nie napisano że roboty wykonał podwykonawca to możemy okazywac się przed zamawiającymi dośwaidczeniem wskaznym literalnie w referencji......

4 (edytowany przez memphis 2021-03-30 07:13:14)

Nie znam przepisu, wg którego wykonawca nie może korzystać z doświadczenia, które nabył przy wykorzystaniu podwykonawców. Jest to trochę absurdalne, bo przy jednej robocie dwa podmioty nabywają doświadczenie...

5

memphis napisał/a:

Nie znam przepisu, wg którego wykonawca nie może korzystać z doświadczenia, które nabył przy wykorzystaniu podwykonawców. Jest to trochę absurdalne, bo przy jednej robocie dwa podmioty nabywają doświadczenie...

Dla mnie również jest to absurdalne. Wykonawca wystawi referencje podwykonawcy i w jednym postepowaniu oba podmioty wykażą doświadczenie na tej samej budowie o tym samym zakresie.......

6 (edytowany przez Olek 2021-03-30 18:59:22)

magda19831 napisał/a:

Pisze od strony Wykonawcy. Mam referencje w których nie ma wzmianki o podwykonawcy i szef uważa że jeśli nie napisano że roboty wykonał podwykonawca to możemy okazywac się przed zamawiającymi dośwaidczeniem wskaznym literalnie w referencji......

Tylko, czy to nie będzie poświadczanie nieprawdy?

7

był taki wyrok TSUE dotyczył konsorcjum, wynikało że konsorcjant nie powinien się powoływać na doświadczenie które dot. części zamówienia którego nie realizował bo robił to inny konsorcjant,

tu sytuacja dot. podwykonawstwa, ale dla mnie podobna

ważne też czy w SWZ było zastrzeżenie co do obowiązku wykazania się doświadczeniem wynikającym z osobistego wykonania zamówienia, przez wykonawcę,

w opisanym przypadku wykonawca posługujący się doświadczeniem które rzekomo posiada, a nie posiada,

w tej sytuacji wykonawca powinien posłużyć sie podwykonawcą jako podmiotem udostępniającym zasób doświadczenia

8

janek159 napisał/a:

był taki wyrok TSUE dotyczył konsorcjum, wynikało że konsorcjant nie powinien się powoływać na doświadczenie które dot. części zamówienia którego nie realizował bo robił to inny konsorcjant,

Teraz wynika to bezpośrednio z przepisów. Nie ma natomiast takiego zastrzeżenia ws. podwykonawstwa. I nie ma co się dziwić, bo gdyby zamawiający miał jeszcze weryfikować podwykonawstwo, postępowania byłyby niekończącą się historią.
Druga sprawa, że nawet jeśli wykonawca realizuje zamówienie z udziałem podwykonawcy, to w części i co najważniejsze - odpowiada za jego działania jak za własne.

Moim zdaniem wykonawca może w pełni korzystać z takiego doświadczenia i nie ma przepisu, który by się temu przeciwstawiał.