1

Temat: Zlecenie roboty poza umową

Witam, proszę o pomoc . Umowa zawarta w 2020 r., której przedmiotem są roboty budowlane wykonywane wg potrzeb w 2021 w zakresie remontu dróg. Czy można, mając korzystniejsza ofertę od innego wykonawcy , zlecić jemu małą cząstkę roboty poza zawartą i obowiązującą umową?

2

Odp: Zlecenie roboty poza umową

Jeżeli zawarłaś umowę na remonty dróg w 2021 to się jej trzymasz. Chyba że ta oferta jest na coś co nie zostało przewidziane i objęte w umowie, wtedy traktujesz to jako oddzielne zamówienie

3

kaskaa napisał/a:

Jeżeli zawarłaś umowę na remonty dróg w 2021 to się jej trzymasz. Chyba że ta oferta jest na coś co nie zostało przewidziane i objęte w umowie, wtedy traktujesz to jako oddzielne zamówienie

Zakres prac jest przewidziany w tej umowie, ale stawka (cena jednostkowa)  akurat za tę pracę jest wysoka i mamy ofertę z niższą stawką, zaoszczędzilibyśmy pieniądze publiczne:-)

4

To musisz najpierw wypowiedzieć umowę w tym zakresie pierwotnemu wykonawcy a następnie dokonać wyboru nowego wykonawcy.  Pamiętaj, że zamówienia publiczne nie mają na celu oszczędzania pieniędzy publicznych, to jest utopia. Bardzo często się zdarza, że zamawiamy usługi, dostawy czy roboty budowlane po cenach znacznie wyższych niż te które moglibyśmy uzyskać bez stosowania przepisów ustawy.

5

Ja bym na twoim miejscu nie wypowiadał umowy w tym zakresie. Jest w umowie i koniec. Najtaniej to można kupić u z... .
Idąc tym tokiem rozumowania to byśmy mogli wypowiedzieć co druga umowę bo znalazł się tańszy.

6

janek_1 napisał/a:

Ja bym na twoim miejscu nie wypowiadał umowy w tym zakresie. Jest w umowie i koniec. Najtaniej to można kupić u z... .
Idąc tym tokiem rozumowania to byśmy mogli wypowiedzieć co druga umowę bo znalazł się tańszy.

Chciałam tylko się upewnić, dzięki :-)