1

Temat: KIEDY W PLANIE

Są usługi, które zamawiający musi zagwarantować od 1 stycznia każdego roku (np. odśnieżanie dróg, usługi opiekuńcze dla osób niepełnosprawnych). Z polecenia władz miast usługi te są zlecane dokładnie od 1 stycznia do 31 grudnia (na taki okres zawierana jest umowa). A zatem aby skutecznie zawrzeć umowę postępowanie rozpoczyna się we wrześniu-październiku każdego roku. Rada Miasta uchwala natomiast budżet na te zadania 27 grudnia każdego roku. W takim przypadku KIEDY do takich zamówień powinien być opublikowany Plan biorąc pod uwagę ustawowy zapis, że Plan sporządza się w terminie 30 dni od przyjęcia budżetu lub planu finansowego. Wynika z tego zapisu ustawowego, że mam czas na sporządzenie planu do 27 stycznia następnego roku. Tymczasem umowa musi być zawarta do 31 grudnia każdego roku. Czy to jest luka w ustawie? To  KIEDY opublikować plan?

2

Odp: KIEDY W PLANIE

W portalu eZamówienia w trakcie rejestrowania postępowania masz pole wyboru Postępowanie nie jest powiązane z żadną pozycją planu. Zaznaczaj to i się nie stresuj.

3

Oooooo. Przy pierwszej kontroli mnie zjedzą. Ja chyba będę publikował plany tuż przed wszczęciem postępowania, które jest wszczynane na podstawie wstępnego prowizorium budżetowego (a tego w ustawie nie ma).

4

Trzeba dodać, że w kraju takich przetargów są tysiące ( przed uchwaleniem budżetu)

5

Co Wam więc przeszkadza wpisanie do planu postępowań tego postępowania na podstawie prowizorium. Ustawa określa ostateczny termin po zatwierdzeniu budżetu, nie mówi nic na temat zakazu ogłaszania planu przed przyjęciem budżetu. Ja nie pracuję w samorządzie więc nie znam panujących tam zwyczajów ale nasz plan zamówień to trochę koncert życzeń. Wpisujemy wszelkie planowane zamierzenia. Większość pozycji dotyczy elementów na które nie mamy jeszcze zapewnionego finansowania.

6 (edytowany przez janek_1 2021-05-05 09:59:49)

Ja też tak mam - wiekszość przetargów wszczynam na podstawie prowizorium.
To gdzie ta idea-najpierw budżet,  później plan a później ogłoszenie. Ale tak nie jest.

7

W dzisiejszych czasach gdy tak jak w mojej firmie przytłaczająca większość środków na działania inwestycyjne i inne działania statutowe pochodzi z zewnętrznych (niepewnych) dotacji taki tok postępowania jest nierealny. Wszelkie plany jakie robimy, to tak jak wcześniej pisałem tylko koncert życzeń mający czasem niewiele wspólnego z rzeczywistością.

8

No tak ale Wykonawcy mogą powiedzieć, że wprowadzacie w błąd a oni się szykowali do przetargu.