1 (edytowany przez bart66621 2021-05-12 09:21:52)

Temat: Dokumnety podmiotowe złożone do ofert

Witam  wykonawca  złożył mi  do oferty  dokumenty podmiotowe, jest najkorzystniejszy, głupie  to ale  sory takie mamy prawo  i nowe nowe PZP stanowi że  trzeba  wezwać  chyba  że występuje okoliczność określona  w ust 4. wezwałem i nic nie dostałem  i wykonawca  nic już nie  dośle. czy mam go  wezwać o braki.    Jak  praktykujecie  przyjmujecie  takie  dokumenty  czy też wzywacie  pomimo tego że  wykonawca  złożył je  do oferty.  W  ustawie w  art. 274 u st. 4 jest  odesłanie o ustawy o informatyzacji    czy  dokumenty złożone  do oferty możemy  potraktować jako rejestr publiczny zgodnie  z  definicją  tejże ustawy  rejestr publiczny - rejestr, ewidencję, wykaz, listę, spis albo inną formę ewidencji, służące do realizacji zadań publicznych, prowadzone przez podmiot publiczny na podstawie odrębnych przepisów ustawowych. Jnformacje  te są zawarte w  dokumentach przedłożonych do oferty są  w  posiadaniu zamawiającego zapraszam do dyskusji.

2

Odp: Dokumnety podmiotowe złożone do ofert

Rozmawiałem  z radcą powiedział że  trzeba interpretować przepis  przy zastosowaniu wykładni  celowościowej.  Skoro wykonawca  złożył do oferty  dokumenty  to wzywanie  go o te  same  dokumenty  to cel  został osiągnięty.  Wydaje mi  się  że  ma  to ręce i nogi.

3

Są chyba 3 podejścia:
1. Formalistyczne - zawsze wzywam, niezależnie czy mi złożył czy nie.
2. Wzywam z art. 126 ust. 1 do złożenia dokumentów lub o potwierdzenie, że złożone wraz z ofertą dokumenty są aktualne.
3. Uznaję że jak złożył to nie wzywam a art. 126 ust. 1 tylko ewentualnie uzupełniam z art. 128 ust. 1.

Każde podejście ma swoje wady i zalety i na każde podejście znajdziesz wyrok KIO (ze starej ustawy).
Najważniejsze, żebyś w każdym postępowaniu robił jednolicie i wtedy jesteś wstanie wybronić swoje podeście w razie kontroli.

4

Zależy to też od rodzaju dokumentów. Jeżeli będzie to np wykaz robót/dostaw/usług oraz referencje to wzywanie nie ma sensu ponieważ nic nie zmieni, ale w przypadku KRK czy ZUS to już co innego trzeba by wezwać chociażby do potwierdzenia, że stan wskazany w dokumentach nie uległ zmianie