1

Temat: Warunek Uprawnienia budowlane czy mozna wymagac ?

Ogłaszam przetarg na 2  zad. częściowe dot termomodernizacji 2 obiektów.Środki z U.E
1 obiekt kubatura  do 1000m3 a  drugi powyżej 2000m3. Nie było wymagane pozwolenie na budowę a nawet zgłoszenie.
Moje pytanie
1)  czy mogę  w związku z tym  wymagać uprawnień budowlanych  do tych zadań ?

2)czy w przypadku tych zadań wystarczą Uprawnienia w ograniczonym zakresie w specjalności konstrukcyjno budowlanej?
3) czy zgodnie z  prawem budowlanym wymagać  do kubatury powyżej 1000 m3 uprawnień  bez ograniczeń ?

2

Odp: Warunek Uprawnienia budowlane czy mozna wymagac ?

1) możesz
2 i 3) uprawnienia z ograniczeniami wystarczą. Nie ma sensu bawić się w sprawdzanie uprawnienień, zwłaszcza w kontekście dofinansowania. A jak Ci bardzo zależy, to lepiej dać warunek, że kierownik budowy ma mieć doświadczenie przy budynkach o kubaturze pow. 1000 m3.

3

Dziękuję bardzo smile

4

Zawsze mam wątpliwość czy nie jest to ograniczenie konkurencyjności jeżeli żadne przepisy nie nakazują takiej osoby przy danej robocie budowlanej

5

Warunki odnosisz do zamówienia. Kierownik budowy jest uczestnikiem procesu budowlanego niezależnie od decyzji pozwolania i jeżeli zapiszesz, że wymagasz zapewnienia kierownika budowy przez wykonawcę, to wymóg jest proporcjonalny. Przy żadnej kontroli projektu UE nikt nie podważał takiego warunku.

6

Zgoda z memphis, trzeba jednak pamiętać o tym aby nie żądać w sytuacjach tego nie wymagających uprawnień bez ograniczeń. To jest sprawdzane przez kontrolerów, przynajmniej z U.M. woj. podlaskiego.