1 (edytowany przez Arek1980 2021-05-21 06:54:41)

Temat: Oferta źle zaszyfrowana

Witam.
W zestawieniu na miniportalu przy jednej z ofert widnieje trójkąt ostrzegawczy i po najechaniu jest komunikat: "plik został zaszyfrowany kluczem do innego postępowania". Natomiast przy próbie odszyfrowania wyskakuje komunikat "Oferta nie została złożona przez ePUAP" (ten komunikat jest trochę dziwny).

Mamy 2 równolegle prowadzone postępowania i pewnie Wykonawca zaszyfrował tym drugim a złożył do pierwszego.

Ofertę traktujemy jako niezłożoną czy odrzucamy na podstawie art.226 ust.1 pkt 6:

"nie została sporządzona lub przekazana w sposób zgodny z wymaganiami technicznymi oraz organizacyjnymi sporządzania lub przekazywania ofert przy użyciu środków komunikacji elektronicznej określonymi przez zamawiającego".

I czy na stronie należy ją umieścić w tabelce (skoro odrzucam ofertę tzn. że taka Oferta była), choć z drugiej strony w art. 222 ust.1 pkt 5 jest napisane, że na stronie internetowej informujemy o Ofertach, które ZOSTAŁY OTWARTE, a tej otworzyć się nie da.

2

Odp: Oferta źle zaszyfrowana

Miałem kilka dni temu podobną sytuację, tylko że u mnie 2 Wykonawców popełniło błąd wpisując błędnie jedną literę w identyfikatorze postępowania (co dziwniejsze w dwóch ofertach był dokładnie taki sam błąd, podejrzewam że dla obu firm robiła to ta sama osoba). Te dwie błędnie złożone oferty nie pojawiły się na miniportalu natomiast wpłynęły na skrzynkę ePUAP. Ofert nie dało się odszyfrować i miniporlal wyświetlał dokładnie ten sam komunikat czyli "Oferta nie została złożona przez ePUAP". Pisałem w tej sprawie do miniportalu odpowiedzieli mi, że tak złożonych ofert nie da się odszyfrować. Mając na uwadze to, że wykonawcy jednak przekazali na ePUAP jakieś dokumenty, wskazując wyraźnie na druku Zgłoszenie Oferty/Wniosku że jest to oferta do konkretnego postępowania, wykazałem fakt wpłynięcia takich ofert w informacji z otwarcia zamieszczanej na stronie internetowej postępowania. Dodałem tam wyjaśnienie, że oferty zostały błędnie złożone i nie ma możliwości ich otwarcia. W informacji do Prezesa (art.81 ust.1 PZP) tych ofert już nie ma ponieważ tam wymaga się wpisania kwoty i kilku innych informacji o wykonawcach, których bez otwarcia ofert nie znamy.

3

Skoro je wykazałeś to w następnej kolejności odrzuciłeś je z art. 226 ust.1 pkt 6?

Jeszcze dopytam, czy jak macie inne kryterium oceny ofert (np. gwarancja) to podajecie je w informacji z art. 222 ? Tam jest mowa tylko o cenie i koszcie, ale rozumiem, że każde inne kryterium traktujemy jako właśnie ten koszt bo ma na niego wpływ.

4

Ja wpisuję w informacji wszystkie kryteria choć nie jest to konieczne.

5

Arek1980 napisał/a:

Skoro je wykazałeś to w następnej kolejności odrzuciłeś je z art. 226 ust.1 pkt 6?

Jeszcze dopytam, czy jak macie inne kryterium oceny ofert (np. gwarancja) to podajecie je w informacji z art. 222 ? Tam jest mowa tylko o cenie i koszcie, ale rozumiem, że każde inne kryterium traktujemy jako właśnie ten koszt bo ma na niego wpływ.

Koszt to inne pojęcie niż składniki wpływające na cenę.
Zgodnie z ustawą wystarczy podać tylko cenę. W praktyce ja podaję wszystkie kryteria bo jak nie podam to mam zaraz wnioski o wgląd do ofert.
Jeżeli kryteria są skomplikowane lub zostały zastrzeżone jako tajemnica (pytanie czy można) w info z otwarcia podałbym tylko cenę, żeby jak najszybciej opublikować je na stronie.