1

Temat: Przetarg unijny - odpady

Jak zwykle potrzebuję Państwa pomocy.
Mamy Przetarg unijny na odpady. Zamawiający chce wprowadzić zapis (a w zasadzie powielić zapis z poprzedniego Przetargu pod reżimem starej ustawy PZP) brzmiący mniej więcej tak: Zamawiający dopuszcza możliwość udzielenia zamówień dodatkowych nieprzekraczających 30 % zamówienia podstawowego.
Czy to jest w zgodzie z art. 214 ust. 1 pkt 7 nPZP?
Pozdrawiam

2

Odp: Przetarg unijny - odpady

Pamiętaj o art. 455 nowego PZP tam jest mowa aż o 50 %. W przypadku postępowania na odpady dość łatwo będzie uzasadnić okoliczności o których mowa w ust. 1 pkt 3) i/lub 4)

3

Przede wszystkim trzeba opisać na czym będą polegały zamówienia podobne, choćby skrótowo, ale jednak.

4

Dziękuję Wam za podpowiedzi. W zasadzie art. 455 rozwiązuje mi to zagadnienie, w takim układzie raczej nie będziemy wchodzić w tematykę zamówień "podobnych". No bo przecież dzisiaj nie jestem w stanie przewidzieć, ile śmieci będzie w 2024 roku - a to wpisuje się w art. 455 ust. 1 pkt 4.
Pozdrawiam serdecznie

5

Moim zdaniem  art. 455 ust. pkt 3 i 4 nie pozwala na zwiększenie zakresu zamówienia w odniesieniu do odbioru odpadów. Nie wiem, jak dodatkowe wywozy odpadów miałyby się stać niezbędne dla realizacji zamówienia podstawowego albo nieprzewidziane. A jeszcze jest kwestia zamienności, niedogodności oraz obniżenia kosztów. Wszystkie przesłanki muszą wystąpić łącznie.

6

memphis, zamówienie podstawowe to realizacja zadań własnych samorządu polegających właśnie na odbiorze i utylizacji odpadów. W dniu ogłaszania zamówienia zamawiający nie może wiedzieć ile tych odpadów będzie, on tylko szacuje ich ilość na podstawie roku ubiegłego. Zlecenie odbioru tej dodatkowej ilości odpadów innemu wykonawcy prawie na pewno spowoduje wzrost kosztów (wymiana pojemników zbiorczych, wymiana worków przekazywanych do gospodarstw domowych) nie wspominając już o samej organizacji całości. Przecież te dodatkowe ilości odpadów mogą wystąpić jedynie w części obsługiwanego obszaru, trzeba to jakoś rozliczyć i zorganizować.

7 (edytowany przez memphis 2021-05-24 17:33:53)

Moim zdaniem to nadal nie są przesłanki do stosowania art. 455 ust. 1 pkt 3 i 4. Zauważ, że w pkt 3 jest mowa o usługach, których nie uwzględniono w zamówieniu podstawowym. Jeśli jest to wykonywanie tego samego zakresu zadań, tylko w przedłużonym okresie, to jak dla mnie ta przesłanka nie została spełniona.
Zamawiający nie wie, ile będzie odebranych odpadów, ale z reguły umowy są konstruowane tak, że albo umowa kończy się po odebraniu okreslonej ilości odpadów, albo po upływie określonego terminu. W każdym przypadku zamawiający może działać z wyprzedzeniem. Aneks też nie musi spowodować, że będzie korzystniej cenowo, bo rynek jest jaki jest. W razie czego jest art. 455 ust. 2 (w zakresie zmiany umowy), by zachować ciągłość realizacji zadań ustawowych do czasu wyboru wykonawcy.

8

Do odpadów lepsze jest prawo opcji.
W ostatnim postępowaniu przewidziałem podobne 50% i przejściu z rozliczenia ryczałtowego na rozliczenie za tonę tych 50 % mi niestety zabraknie (nagły skok ilości odpadów w odniesieniu do średniej z ostatnich 3 lat) i gdzieś koło października - listopada zostanę w kropce, poprzedni przetarg robiłem wg starej ustawy, podpowiedzcie co zrobić na te dwa miesiące?? Z różnych przyczyn muszę robić przetargi roczne mieszczące się w danym roku budżetowym.
Nauczony doświadczenie kolejny przetarg zrobię z prawem opcji i z podobnymi, i tak jestem w postępowaniu unijnym więc nie ma to dla procedury znaczenia. Tylko co z tymi dwoma miesiącami tego roku ?   sad

9

@memphis

Czy ja zatem dobrze rozumuję (w kontekście postu dot. ust. 2 art. 455). Zakładam, że wartość umowy, powiedzmy jest 5 mln zł brutto, więc zgodnie z treścią tej podstawy prawnej mógłbym zrobić zmianę umowy, że ją zwiększę o 499 000 zł, ponieważ nie mogę przekroczyć unijnej wartości (214 000 E) oraz 10% wartości pierwotnej umowy (5 mln - do 10%). Tok myślenia poprawny?

Btw ja jednak myślę, chociaż bardziej z punktu widzenia komórki merytorycznej, że art 455 ust. 1 pkt 4 mógłby mieć zastosowanie.

10 (edytowany przez memphis 2021-05-25 06:14:41)

W zakresie art. 455 ust. 2 moim zdaniem tak. Zwiększasz zakres zadań i cenę. Zmiana nieistotna.
W zakresie art. 455 ust. 1 pkt 4 także nie wydaje mi się, by mógł mieć on zastosowanie w tym przypadku.

@jo
W starej starej ustawie masz art. 144 ust. 1 pkt 6. Może warto rozważyć?

11

memphis napisał/a:

@jo
W starej starej ustawie masz art. 144 ust. 1 pkt 6. Może warto rozważyć?

Już wykorzystany kurcze.

12

To może udzielanie zamówienia w częściach?