1

Temat: podpisanie oferty

Mam zagwozdkę . W postępowaniu przetargowym złożono 4 oferty - jedna podpisana dobrze bez wątpliwości, pozostałe 3 oferty podpisano przy przesyłce przez e-puap. Zgodnie z opinią uzp https://www.uzp.gov.pl/.../Jak-nalezy-podpisac-oferte-w... oferty powinienem odrzucić na podstawie art 223 ust 1 pkt 6
ale
zanim opinia się ukazała opracowałem zapis SWZ dotyczący składania ofert i w przedmiotowym postępowaniu go niestety użyłem
i brzmi on mniej więcej tak
"........ lub podpisanie dokumentów kwalifikowanym podpisem elektronicznym , podpisem osobistym lub podpisem zaufanym formularza złożenia oferty wraz z załącznikiem zawierającym zaszyfrowaną ofertę przyjęte zostanie jako prawidłowo podpisane" ... wyszedłem przed szereg.
dodatkowo art 226 ust 1 pkt 6) w końcowym fragmencie mówi "......określonymi przez zamawiającego...." wg tego zapisu dopuszczenie w SWZ takiej formy złożenia oferty nie mogłoby spowodować jej odrzucenia.
podsumowując:
1) jednak 226 ust 1 pkt 6) czy
2) art 255 pkt 6) czy
3) procedować uznając że oferty są ok??

2 (edytowany przez memphis 2021-06-01 14:32:52)

Odp: podpisanie oferty

Gwoli ścisłości, podpisanie wyłącznie formularza wysyłki powoduje odrzucenie oferty na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 3, jako niezgodnej z ustawą. Oferta niepodpisana niezależnie od zapisów SWZ podlega odrzuceniu.

Nie do końca rozumiem powyższego fragmentu SWZ. Bo najpierw jest napisane dobrze "podpisanie dokumentów kwalifikowanym podpisem (...)", a później "(...) lub podpisem zaufanym formularza złożenia", co jest już dla mnie niezrozumiałe. W dodatku jest napisane "formularza wraz z załącznikiem". Nie wiem zatem, czy tego zapisu mimo wszystko nie należy interpretować tak, że to oferta miała być podpisana.

3

jo napisał/a:

zanim opinia się ukazała opracowałem zapis SWZ dotyczący składania ofert i w przedmiotowym postępowaniu go niestety użyłem
i brzmi on mniej więcej tak
"........ lub podpisanie dokumentów kwalifikowanym podpisem elektronicznym , podpisem osobistym lub podpisem zaufanym formularza złożenia oferty wraz z załącznikiem zawierającym zaszyfrowaną ofertę

Moim zdaniem ten wytłuszczony fragment powoduje sytuację w której postępowanie obarczone jest niemożliwym do poprawienia błędem i powinno zostać unieważnione. W ten sposób podpisujesz wyłącznie formularz złożenia oferty a nie samą ofertę. Twoja instrukcja każe wykonawcy włożyć do koperty niepodpisany plik kartek i złożyć podpis na kopercie, czy uważasz to za właściwe.

4

Podczas weryfikacji oferty przez dwa programy mam taki komunikat:

1 - certyfikat "XXXXX' negatywnie zweryfikowany; negatywna weryfikacja integralności podpisu

2 - Niezaawansowany podpis elektroniczny, ale obsługiwany przez kwalifikowany certyfikat - podpisane dane prawdopodobnie zostały zmodyfikowane po ich uwierzytelnieniu elektronicznym.

Co z tym fantem zrobić???

5

Te komunikaty bywają dziwne i niezrozumiałe ale z ostatniej części twego cytatu, tej po myślniku wynika, że już po podpisaniu oferty dokonano jakiejś zmiany w jej treści. Oferta do odrzucenia.

6

Miał ktoś do czynienia z narzędziem Autenti? Na ostatniej stronie dokumentu jest karta podpisów, na której w odniesieniu do osoby podpisującej wskazano "Podpis elektroniczny zabezpieczony pieczęcią Autenti".
Z weryfikacji w szafirze wynika, że ofertę podpisało Autenti, tj. dostawca usługi.
Jest co prawda adnotacja, że usługa została wykonana zgodnie z rozporządzeniem 910/2014, ale mam wątpliwości, czy jest to podpis kwalifikowany.

7

Nie miałem.
Czy jesteś w stanie zweryfikować kto konkretnie (imię i nazwisko osoby) podpisała dokument?
Czy wskazany jest numer załącznika do rozporządzenia 910/2014? - rozporządzenie obejmuje także np. pieczęci elektroniczne, które nie są honorowane w PZP.

8 (edytowany przez memphis 2021-06-04 13:32:41)

Wiem, kto podpisał, bo na ostatniej stronie jest karta podpisów elektronicznych, którą poświadcza właśnie podmiot Autenti.
Czyli to działa tak: ktoś podpisuje podpisem elektronicznym, następuje weryfikacja przez Autenti np. poprzez sms, a na koniec Autenti zabezpiecza dokument pieczęcią elektroniczną.
Jest jeszce taka adnotacja: "niniejszy dokument stanowi poświadczenie złożenia podpisów elektronicznych".
Nie ma wskazanego żadnego załącznika do ww. rozporządzenia.
Moim zdaniem jest to podpis niekwalifikowany.