1

Temat: konsorcjum - doświadczenie zawodowe

W przetargu trzeba wykazać sie dostawami o wartości 3.500.000,00 zł .. Moja firma ma referencje na 2.000.000,00 zł, a firma z którą chcemy zawrzeć konsorcjum ma referencję z tytułu dostaw na 3.000.000,00 zł.  Czy w takiej sytuacji można przyjąć ze sumujemy te dostawy razem i mamy wielkość dostaw 5.000.000,00 zł (ale referencje z za dostawy ma każdy podmiot osobno - na swoją wartość) ..
Czy tez jedna z firm musi mieć referencje  na min. 3.500.000,00 zl tak żeby zabezpieczyć interesy obu podmiotów, druga wtedy może wykazać sie dostawami o mniejszej wartości ..

Mam nadzieję że jasno to opisałam smile

2

Odp: konsorcjum - doświadczenie zawodowe

Trzeba spytać zamawiającego... czy chodzi o łączną wartość dostaw na 3,5 mln czy też wymaga co najmniej jednej na 3,5 mln

3

Juz Ci Marko mówię .. wykonawcy wykonali należycie co najmniej 1 dostawę o odpowiadającą swoim swoim rodzajem .. itd..ale  wartość dostaw musi byc nie mniejsza niż 3.500.00,00 zł

4

bewuj napisał/a:

wykonawcy wykonali należycie co najmniej 1 dostawę o odpowiadającą swoim swoim rodzajem .. itd..ale  wartość dostaw musi byc nie mniejsza niż 3.500.00,00 zł

Beatka rozumiesz to ? Bo ja nie smile

5

Moze ja niechcący cos skróciłam ..
Marko .. w zasadzie rozumiem .. przetarg jest ustawiony pod firmę która może sie wykazać dostawami o wartości min. 3.500.00,00zł, zamawiaczowi trzeba dac wykaz wykonanych dostaw, w tym ma byc jedna dostawa o min. wymaganej przez niego wartości ., tj.3.500.000,00 zł
No i tu problem .. czy jeśli wystartuje w konsorcjum to mając referencje jednej formy na  2 mln i referencję drugiej firmy na 3 mln mogę przyjąć że jako konsorcjum mam 1 dostawę ma 5 mln zł .. czy jednak jedna z naszych firm musi miec referencje (min. 1 ) na dostawy na te 3.500.000,00 zł

Czy Ty Marko teraz mnie rozumiesz ?

6

Teraz rozumiem - niestety zsumować tego nie można jeden z konsorcjantów musi sie wykazać co najmniej jedną dostawą o takiej wartości....
Może spróbować uwalić warunek? Jak sie ma ta kwota do wartości zamówienia?

7

Przetarg był juz unieważniany kilka razy .. ale szacowany jest na dużo wyższą kwotę niż te 3.500.000,00 zł .. generalnie chodziło mi o potwierdzenie tego co ja sadzę na temat "sumowania" dostaw przez członków konsorcjum.. zwłaszcza kiedy w siwz nie ma wyrażenia "dostaw o łącznej wartości" .. ale ciężko mi to wytłumaczyć mojemu szefowi, który uważa że jeśli trzeba sie wykazać 1 dostawą na te 3.500.00,00 zł to on w konsorcjum ma już 1 dostawę na 5 mln ...

Nie mniej Marko .. jesteś nieoceniony  smile i dziękuję Ci bardzo sza szybką odpowiedź ..

Pozdrawiam
Beata

8

Podobna sytuacja:

Przetarg na usługi telekomunikacyjne (usługi głosowe + dzierżawa centrali). Zamawiający wpisał warunek, że Wykonawca wykonał dwie usługi polegające na świadczeniu usług telefonicznych i instalacji centrali na min. 2000 portów i wartości 1 000 000 zł w roku.

Pytanie my jako operator usługę telefoniczną na 1 000 000 zł spełniamy bez problemu, ale nie instalujemy central. Robią to partnerzy. Czy jeśli wystartujemy jako konsorcjum z partnerem który ma referencje na instalacje central a my na usługi głosowe takie coś przejdzie? Zaakceptowalibyście?

Czy mogę zapytać Zamawiającego o interpretacje i jakie są opcje wyjścia jeśli odpowiedź będzie na "nie"?

Pozdr.
M