1

Temat: sprawozdanie- okulary

znalazłem taką informację na jednym z portali:
)...(Podobnie nie podlegają obowiązkowi sprawozdawczemu niektóre wydatki ponoszone z funduszu socjalnego, np. dofinansowanie do wczasów, jak również wydatki związane z refundacją kosztów np. zakupu okularów korekcyjnych.

i pytanko: co z okularami refundowanymi przez pracodawcę w ramach bhp? jak opisujecie taką fakturę do refundacji i czy ujmujecie te wydatki w sprawozdaniu czy nie?

2

Odp: sprawozdanie- okulary

Pzp nie stosuje się m.in. do umów z zakresu prawa pracy.

3 (edytowany przez janek_1 2021-05-28 12:26:39)

1) Dofinansowanie wczasów nie jest zamówieniem publicznym -pracownik dostaje pieniądze;
2) Zakup okularów nie jest zamówieniem publicznym-pracownik dostaje pieniądze. Aby udokumentować wydatek przedstawia fakturę (jako poniesiony wydatek osobisty ) i otrzymuje pieniądze . Czesto to bywa Faktura 600 zł a refundacja 200 zl.
w obu przypadkach nie ujmuję w sprawozdaniu.

4

czy w przypadku rb przy rozliczeniu kosztorysowym gdzie zlecenie mam na 35tys. a wykonanie wynosi 25,00 to w sprawozdaniu ujmuję 25 czy 30tys? nie mam podpisanej umowy, realizacja na podstawie zlecenia.

5

Z umów podaje się wartość netto zawartej umowy (nawet gdy realizacje jest o wiele niższa). Myślę, że w przypadku zlecenia jest tak samo.