1

Temat: wykaz robót

Witam
Jak Wy praktykujecie u siebie a mianowicie..
warunek udziału w postępowaniu: wykonanie budowy, przebudowy  lub remontu nawierzchni jezdni bitumicznej (...)
Wykonawca,  na wezwanie przedłożył wykaz robót i w kolumnie o nazwie: "zakres rzeczowy (przedmiot) zgodny z warunkiem udziału w postępowaniu wpisał " wykonanie nawierzchni z betonu asfaltowego (..) oraz drugie zadanie "wykonanie w-wy wiążącej i w-wy ścieralnej (...) . Z nazw zadania wynika , że były to przebudowy, remonty dróg. Pytanie jest takie: czy z tej kolumny ma wynikać jednoznacznie, że był to remont nawierzchni jezdni bitumicznej? tzn. czy wykonawca powinien dokładnie przepisać warunek udziału?   
osoba merytoryczna wskazuje, że "beton asfaltowy" a "nawierzchnia bitumiczna" to jest tożsame ale nie wiem czy nie poprosić o wyjaśnienia, jak sądzicie?

2

Odp: wykaz robót

Warstwa bitumiczna i beton asfaltowy to dla budowlańca ten sam materiał ale już dla kontrolera z Urzędu Marszałkowskiego niekoniecznie i mogą żądać dodatkowych wyjaśnień. Ostatnio pisałem wyjaśnienie na 3 strony. W innej sprawie ale też chodziło o niuanse w nazewnictwie robót wskazanych w wykazie robót budowlanych składanym na potwierdzenie warunku udziału.

3

dziękuję, czyli radzisz wezwać wykonawcę o wyjaśnienie? jak tak to z jakiego artykułu pzp? będę wdzięczna :-)

marekw2 napisał/a:

Warstwa bitumiczna i beton asfaltowy to dla budowlańca ten sam materiał ale już dla kontrolera z Urzędu Marszałkowskiego niekoniecznie i mogą żądać dodatkowych wyjaśnień. Ostatnio pisałem wyjaśnienie na 3 strony. W innej sprawie ale też chodziło o niuanse w nazewnictwie robót wskazanych w wykazie robót budowlanych składanym na potwierdzenie warunku udziału.

4

128.1

5

dziękuję bardzo

marekw2 napisał/a:

128.1

6

marekw2

Czyli mam wezwać wykonawcę do poprawienia wykazu robót?

7

Tak i najlepiej niech w poprawionym wykazie lub w odrębnym wyjaśnieniu po wpisaniu nazwy zrealizowanej inwestycji wpisze, że w trakcie realizacji zamówienia wykonał nawierzchnię bitumiczną. Nie wiem jak dokładnie
(pełna treść) brzmiał Wasz warunek ale jeżeli wymagałaś wykonania drogi o nawierzchni bitumicznej o powierzchni...........m2 i wartości nie mniejszej niż.............zł to i takie informacje muszą się pojawić. Często bowiem nazwa inwestycji wskazana w zestawieniu i referencjach to np. Remont drogi polegający na wykonaniu nawierzchni bitumicznej, chodników, odwodnienia, oświetlenia itd. o wartości................zł. Instytucja kontrolująca potrafi wówczas zadać pytanie : Na jakiej podstawie zamawiający uznał,że wykonawca spełnia warunek udziału skoro w  wykazie i referencjach nie wskazano wartości robót związanych z wykonaniem nawierzchni bitumicznej.

8

Dziękuję bardzo !!!

marekw2 napisał/a:

Tak i najlepiej niech w poprawionym wykazie lub w odrębnym wyjaśnieniu po wpisaniu nazwy zrealizowanej inwestycji wpisze, że w trakcie realizacji zamówienia wykonał nawierzchnię bitumiczną. Nie wiem jak dokładnie
(pełna treść) brzmiał Wasz warunek ale jeżeli wymagałaś wykonania drogi o nawierzchni bitumicznej o powierzchni...........m2 i wartości nie mniejszej niż.............zł to i takie informacje muszą się pojawić. Często bowiem nazwa inwestycji wskazana w zestawieniu i referencjach to np. Remont drogi polegający na wykonaniu nawierzchni bitumicznej, chodników, odwodnienia, oświetlenia itd. o wartości................zł. Instytucja kontrolująca potrafi wówczas zadać pytanie : Na jakiej podstawie zamawiający uznał,że wykonawca spełnia warunek udziału skoro w  wykazie i referencjach nie wskazano wartości robót związanych z wykonaniem nawierzchni bitumicznej.

9

jeszcze jedno pytanko w tym zakresie, inne postępowanie, inny wykonawca:-)
Wykonawca wraz z ofertą przedłożył podmiotowe dokumenty (wykaz robót, oświadczenie o grupie kapitałowej) które miały być na wezwanie. Jest to wykonawca najwyżej oceniony. Wykaz robót jest niekompletny, w związku z czym, czy  powinnam go wezwać na podstawie art. 128 ust. 1 ustawy o poprawienie wykazu robót a z art. 127 ust. 2 o potwierdzenie aktualności i prawidłowości złożonego oświadczenia o grupie kapitałowej?

10

czy ktoś pomoże, proszę

11

Zrobiłabym tak samo.