Temat: Potwierdzenie otrzymania korespondencji
Czy obecne przepisy z nowej ustawy przewidują żądanie przez każdą ze stron potwierdzenia otrzymania korespondencji? W starej ustawie to było.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Potwierdzenie otrzymania korespondencji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy obecne przepisy z nowej ustawy przewidują żądanie przez każdą ze stron potwierdzenia otrzymania korespondencji? W starej ustawie to było.
Ten przepis nie obowiązuje już od 2018 r. Dzisiaj także nie ma takiego przepisu.
Podłączam się pod temat
Wysłałam w e-puap do Wykonawcy pismo o przedłożenie dokumentów podmiotowych wyznaczając odpowiedni termin do uzupełnienia.Wykonawca nie potwierdził odbioru pisma i nie odpowiada na telefon.
W związku z tym powinnam go ponownie wezwać z art 128 i wyznaczyć mu kolejne 5 dni do złożenia dokumentów ?
A jak nie uzupełni to wtedy go odrzucić, ?
A na nieszczęście jest to tylko jedna oferta.
Jeżeli jest to mały wykonawca to wysyłanie do niego czegokolwiek poprzez ePUAP mija się z celem. On może nawet nie wie że coś wysłałaś ponieważ bezpośrednio na ePuap nigdy nie zagląda i nie ma ustawionego powiadomienia na email o korespondencji. Ofertę zaś wysłał przez miniportal, który go automatycznie przekierował na ePuap Wyślij ponowne wezwanie na email (art. 128 ust. 1 - ustawa nie określa tu minimalnego terminu)
P.S Ale dokumenty podmiotowe musi złożyć w formie elektronicznej , podpisem elektronicznym lub w postaci elektronicznej.
Dziękuję za podpowiedź,będę tak praktykowała w stosunku do małych firm.
Pozdrawiam
Jeżeli jest to mały wykonawca to wysyłanie do niego czegokolwiek poprzez ePUAP mija się z celem. On może nawet nie wie że coś wysłałaś ponieważ bezpośrednio na ePuap nigdy nie zagląda i nie ma ustawionego powiadomienia na email o korespondencji. Ofertę zaś wysłał przez miniportal, który go automatycznie przekierował na ePuap Wyślij ponowne wezwanie na email (art. 128 ust. 1 - ustawa nie określa tu minimalnego terminu)
nie musi być mały wykonawca u nas w jednostce pismo z epuap dostałem po 3 dniach i dlatego się zastanawiam czy mogę dla korespondencji i przesyłek (oprócz ofert) wskazać tylko meila ale z drugiej strony czy odrzucę ofertę jeżeli pismo mi przesłali mimo tego zapisu przez epuap??
Można dopuścić obie formy komunikacji. Ja się już leczę z obowiązku składania dokumentów i wyjaśnień przez wykonawcę przez epuap. Nim pismo do mnie trafia mija sporo czasu.
P.S Ale dokumenty podmiotowe musi złożyć w formie elektronicznej , podpisem elektronicznym lub w postaci elektronicznej.
Nie wyklucza to jednak przesłania tych dokumentów mailem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc