1 (edytowany przez janek_1 2021-06-29 12:53:58)

Temat: Potwierdzenie otrzymania korespondencji

Czy obecne przepisy z nowej ustawy przewidują żądanie przez każdą ze stron potwierdzenia otrzymania korespondencji? W starej ustawie to było.

2

Odp: Potwierdzenie otrzymania korespondencji

Ten przepis nie obowiązuje już od 2018 r. Dzisiaj także nie ma takiego przepisu.

3

Podłączam się pod temat
Wysłałam w  e-puap  do Wykonawcy  pismo o przedłożenie dokumentów podmiotowych wyznaczając odpowiedni termin do uzupełnienia.Wykonawca nie  potwierdził odbioru pisma i nie  odpowiada na telefon.
W związku z tym powinnam go ponownie wezwać z art 128 i wyznaczyć mu kolejne 5 dni do złożenia dokumentów ?
A jak nie uzupełni to  wtedy go odrzucić, ? 
A na nieszczęście jest  to tylko jedna oferta.

4

Jeżeli jest to mały wykonawca to wysyłanie do niego czegokolwiek poprzez ePUAP mija się z celem. On może nawet nie wie że coś wysłałaś ponieważ bezpośrednio na ePuap nigdy nie zagląda i nie ma ustawionego powiadomienia na email o korespondencji. Ofertę zaś wysłał przez miniportal, który go automatycznie przekierował na ePuap  Wyślij ponowne wezwanie na email (art. 128 ust. 1 - ustawa nie określa tu minimalnego terminu)

5

P.S Ale dokumenty  podmiotowe musi złożyć w formie elektronicznej , podpisem elektronicznym lub w postaci elektronicznej.

Dziękuję za podpowiedź,będę tak praktykowała w stosunku do małych firm.
Pozdrawiam

6

marekw2 napisał/a:

Jeżeli jest to mały wykonawca to wysyłanie do niego czegokolwiek poprzez ePUAP mija się z celem. On może nawet nie wie że coś wysłałaś ponieważ bezpośrednio na ePuap nigdy nie zagląda i nie ma ustawionego powiadomienia na email o korespondencji. Ofertę zaś wysłał przez miniportal, który go automatycznie przekierował na ePuap  Wyślij ponowne wezwanie na email (art. 128 ust. 1 - ustawa nie określa tu minimalnego terminu)

nie musi być mały wykonawca u nas w jednostce pismo z epuap dostałem po 3 dniach i dlatego się zastanawiam czy mogę dla korespondencji i przesyłek (oprócz ofert) wskazać tylko meila ale z drugiej strony czy odrzucę ofertę jeżeli pismo mi przesłali mimo tego zapisu przez epuap??

7

Można dopuścić obie formy komunikacji. Ja się już leczę z obowiązku składania dokumentów i wyjaśnień przez wykonawcę przez epuap. Nim pismo do mnie trafia mija sporo czasu.

Helena1 napisał/a:

P.S Ale dokumenty  podmiotowe musi złożyć w formie elektronicznej , podpisem elektronicznym lub w postaci elektronicznej.

Nie wyklucza to jednak przesłania tych dokumentów mailem.