1

Temat: ogłoszenie unijne krok po kroku

witam muszę ogłosić przetarg unijny czy mógłby mi ktoś przedstawić tak krok po kroku jak należy postąpić w przypadku korzystania z komercyjnej platformy.
Czy najpierw muszę wysłać do ted (DUUE) ogłoszenie a dopiero jak zostanie opublikowane to zamieszczam wszystko (SWZ z zał. + ogłoszenie) na platformie zakupowej i wówczas nasza krajowa platforma https://ezamowienia.gov.pl/pl/ mnie nie dotyczy?
Co się zmieniło na stronie https://simap.ted.europa.eu że nie można się zalogować system wymaga zalogowania się przez EU login - mieliśmy zakładane konto wieki temu czy to oznacza, że muszę na nowo zakładać konto?
z góry dziękuję za podpowiedzi może nie wszyscy forumowicze mają wakacje...

2

Odp: ogłoszenie unijne krok po kroku

Niedawno ogłaszaliśmy postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego i zrobiliśmy to w następującej kolejności:
Najpierw należało założyć nowe konto na stronie SIMAP (TED e-Notices).
OGŁOSZENIE:
krok 1 - Zarejestrować postępowanie na stornie UZP - e-zamówienia
krok 2 - wypełnić ogłoszenie unijne (na stronie SIMAP) i przesłać do publikacji w DZUUE (otrzymaliśmy potwierdzenie o odebraniu ogłoszenia w którym podany został terminem, w jakim ogłoszenie zostanie opublikowane)
krok 3 - po publikacji ogłoszenia można przygotować formularz JEDZ na stronie espd.uzp.gov.pl - formularz po pobraniu należy zapisać do formatu xml i/lub pdf w celu udostępnienia na stronie prowadzonego postępowania (instrukcja wypełnienia JEDZ dostępna na stronie UZP: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/prawo-zamowien-publicznych-regulacje/prawo-krajowe/jednolity-europejski-dokument-zamowienia), a następnie zamieścić opublikowane ogłoszenie oraz dokumenty zamówienia (SWZ, JEDZ, dokumentacja projektowa, itp.) na stronie internetowej prowadzonego postępowania np. platforma komercyjna lub BIP.

3

Super, dzięki bardzo to tak jak myślałam tylko, że uciekł mi krok - "zarejestruj postępowanie".
Ja JEDZ robiłam wcześniej ale może rzeczywiście lepiej po publikacji wówczas będzie z numerem.

4

a jaki jest mniej więcej termin publikacji w DzUUE od dnia wysłania?

jstan1 napisał/a:

Niedawno ogłaszaliśmy postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego i zrobiliśmy to w następującej kolejności:
Najpierw należało założyć nowe konto na stronie SIMAP (TED e-Notices).
OGŁOSZENIE:
krok 1 - Zarejestrować postępowanie na stornie UZP - e-zamówienia
krok 2 - wypełnić ogłoszenie unijne (na stronie SIMAP) i przesłać do publikacji w DZUUE (otrzymaliśmy potwierdzenie o odebraniu ogłoszenia w którym podany został terminem, w jakim ogłoszenie zostanie opublikowane)
krok 3 - po publikacji ogłoszenia można przygotować formularz JEDZ na stronie espd.uzp.gov.pl - formularz po pobraniu należy zapisać do formatu xml i/lub pdf w celu udostępnienia na stronie prowadzonego postępowania (instrukcja wypełnienia JEDZ dostępna na stronie UZP: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/prawo-zamowien-publicznych-regulacje/prawo-krajowe/jednolity-europejski-dokument-zamowienia), a następnie zamieścić opublikowane ogłoszenie oraz dokumenty zamówienia (SWZ, JEDZ, dokumentacja projektowa, itp.) na stronie internetowej prowadzonego postępowania np. platforma komercyjna lub BIP.

5

w naszym przypadku przyszła informacja że termin będzie dokładnie w 5 dniu od dnia wysłania.

6 (edytowany przez Olek 2021-07-19 18:58:56)

olimpia1981 napisał/a:

a jaki jest mniej więcej termin publikacji w DzUUE od dnia wysłania?

Urząd na publikację ma 5 dni. Jeżeli 5 dzień przypada w dzień wolny od pracy (dla pracowników UE) to publikacja następuje 4 dnia itd.
W praktyce:
Jak prześlesz ogłoszenie do publikacji w poniedziałek to opublikuje się w piątek, kolejne pary to:
wtorek - piątek
środa - poniedziałek
czwartek - wtorek
piątek - środa

Obecnie trwają konsultację czy nie skrócić terminu publikacji chyba do 3 dni.

7 (edytowany przez maja2009 2021-08-20 10:59:47)

Podepnę się pod temat
A co w sytuacji gdy musimy zmienić ogłoszenie wysyłając sprostowanie do DUUE tj. czy zawsze musimy czekać zgodnie z art. 137 na publikacje tego sprostowania w DUUE i dopiero wtedy zamieszczać na platformie zmianę treści SWZ wraz z tym sprostowaniem czy jednak tak jak doczytałam w komentarzu pana Puchacza cyt:
"Kolejny problem będzie miał miejsce  w sytuacji konieczności zmiany istotnej SWZ i ogłoszenia w ostatnim dniu przed terminem składania ofert. Jeżeli zamawiający zmieni SWZ  i przekaże do publikacji ogłoszenie o sprostowaniu w przeddzień terminu składania ofert, nie będzie mógł  o tym poinformować wykonawców wcześniej niż po ukazaniu się ogłoszenia o sprostowaniu lub po 48 godzinach–zależy co nastąpi wcześniej. "
Czytajac literalnie art. 137  ust. 5 mam wrażenie że to chodzi o sytuację gdy wogóle nie dostaniemy zwrotnego emaila z TED o dacie publikacji naszego sprostowania, wtedy możemy po upływie 48 godzin zamieścić te sprostowanie. Co o tym sadzicie?
Taki komentarz znalazłam w lex

cyt. "Po przekazaniu ogłoszenia Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej, zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie https://simap.ted.europa.eu/pl_PL/web/simap/sending-electronic-notices ogłoszenia są publikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej serii S w ciągu pięciu dni od ich otrzymania przez Urząd Publikacji. Jest to maksymalny okres w jakim ogłoszenie musi zostać opublikowane.

Każdorazowo, zamawiający który przekazał ogłoszenie do publikacji otrzymuje maila z informacją o jego opublikowaniu w konkretnym dzienniku (wraz z numerem dziennika).

Wobec powyższego, Autor jest zdania, że powiadomienie o którym mowa w art. 137 ust. 5 ustawy z 11.09.2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019) – dalej n.p.z.p., dotyczy właśnie maila z informacją o opublikowanym ogłoszeniu.

Niemniej jednak, z ostrożności, gdyby zamawiający nie dostał maila, Autor sugerowałby najpierw sprawdzenie na stronie https://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do?lg=pl czy faktycznie jego ogłoszenie nie zostało opublikowane – są tutaj bowiem (po lewej stronie u góry) wydania Dziennika Urzędowego serii S. Warto przy tym zrobić chociażby zrzut ekranu, który udowadniałby, że ogłoszenie nie zostało opublikowanie w terminie 48 godzin od potwierdzenia przekazania ogłoszenia do publikacji.

Ja otrzymałam emaila o treści Odebrano ogłoszenie z konkretną datą kiedy zostanie to ogłoszenie opublikowane. Stąd moje ciągłe wątpliwości. Czy mogę po upływie 48 godzin zamieścić zmiany SWZ pomimo odebrania emaila o treści Odebrano ogłoszenie czy nie.