Podepnę się pod temat
A co w sytuacji gdy musimy zmienić ogłoszenie wysyłając sprostowanie do DUUE tj. czy zawsze musimy czekać zgodnie z art. 137 na publikacje tego sprostowania w DUUE i dopiero wtedy zamieszczać na platformie zmianę treści SWZ wraz z tym sprostowaniem czy jednak tak jak doczytałam w komentarzu pana Puchacza cyt:
"Kolejny problem będzie miał miejsce w sytuacji konieczności zmiany istotnej SWZ i ogłoszenia w ostatnim dniu przed terminem składania ofert. Jeżeli zamawiający zmieni SWZ i przekaże do publikacji ogłoszenie o sprostowaniu w przeddzień terminu składania ofert, nie będzie mógł o tym poinformować wykonawców wcześniej niż po ukazaniu się ogłoszenia o sprostowaniu lub po 48 godzinach–zależy co nastąpi wcześniej. "
Czytajac literalnie art. 137 ust. 5 mam wrażenie że to chodzi o sytuację gdy wogóle nie dostaniemy zwrotnego emaila z TED o dacie publikacji naszego sprostowania, wtedy możemy po upływie 48 godzin zamieścić te sprostowanie. Co o tym sadzicie?
Taki komentarz znalazłam w lex
cyt. "Po przekazaniu ogłoszenia Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej, zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie https://simap.ted.europa.eu/pl_PL/web/simap/sending-electronic-notices ogłoszenia są publikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej serii S w ciągu pięciu dni od ich otrzymania przez Urząd Publikacji. Jest to maksymalny okres w jakim ogłoszenie musi zostać opublikowane.
Każdorazowo, zamawiający który przekazał ogłoszenie do publikacji otrzymuje maila z informacją o jego opublikowaniu w konkretnym dzienniku (wraz z numerem dziennika).
Wobec powyższego, Autor jest zdania, że powiadomienie o którym mowa w art. 137 ust. 5 ustawy z 11.09.2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019) – dalej n.p.z.p., dotyczy właśnie maila z informacją o opublikowanym ogłoszeniu.
Niemniej jednak, z ostrożności, gdyby zamawiający nie dostał maila, Autor sugerowałby najpierw sprawdzenie na stronie https://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do?lg=pl czy faktycznie jego ogłoszenie nie zostało opublikowane – są tutaj bowiem (po lewej stronie u góry) wydania Dziennika Urzędowego serii S. Warto przy tym zrobić chociażby zrzut ekranu, który udowadniałby, że ogłoszenie nie zostało opublikowanie w terminie 48 godzin od potwierdzenia przekazania ogłoszenia do publikacji.
Ja otrzymałam emaila o treści Odebrano ogłoszenie z konkretną datą kiedy zostanie to ogłoszenie opublikowane. Stąd moje ciągłe wątpliwości. Czy mogę po upływie 48 godzin zamieścić zmiany SWZ pomimo odebrania emaila o treści Odebrano ogłoszenie czy nie.