1 (edytowany przez janek_1 2021-06-26 10:02:45)

Temat: Podpis

Jest oferta plik PDF. Żadne oprogramowanie (szafir i oprogramowanie do weryfikacji Podpisu zaufanego) nie wskazuje, że oferta jest Podpisana. Plik jest większy niż mozliwość Podpisu Podpisem osobistym. Prawdopodbnie wykonawca Podpisał formularz do złozenia oferty. Co z tym zrobić? Jak udokumentować że oferta nie Podpisana ?

2

Odp: Podpis

Czy ten plik pdf daje się otworzyć.  Co to znaczy plik jest większy niż możliwość podpisu podpisem osobistym? Jeżeli plik daje się otworzyć a programy do weryfikacji podpisu wyświetlają informację, że dokument nie jest podpisany to wygeneruj raport z weryfikacji i masz udokumentowany brak podpisania oferty.

3

Daje się otworzyć. Podpisem osobistym mozna chyba podpisać do 5MB. Ten jest większy.

4

W kwestii weryfikacji podpisu to oprgramowanie szfir po wprowadzeniu pliku PDF nie reaguje i nie pozwala wydrukować raportu weryfikacji podpisu. Reaguje tylko wówczas gdy plik jest podpisany. To jak wydrukować potwierdzenie BRAKU PODPISU.

5

Coś się uczepił tego szafira. Nie wiem co ten program pokazuje  ale program którego ja używam tj Sigillum opracowany przez PWPW w takim wypadku wyświetla mi informację, że plik nie jest podpisany. Raportu też wówczas nie da się wygenerować ale robię zrzut ekranu. Przecież do dokumentacji postępowania nie dołączamy teraz wydruków ofert tylko oryginalne pliki na nośnikach elektronicznych i każdy kontrolujący może sobie to zweryfikować. Nie trzeba tu nic więcej dokumentować.

6

No tak ale jak kontrola po dwóch latach sprawdza i zweryfikuje przekazane dokumenty za pomocą Sigillum to też im wyjdzie niepoprawnie zweryfikowany bo już termin ważności minął.
klakier

7

Pokazujesz im wówczas raport z weryfikacji podpisu z okresu gdy był on ważny i to już jest ich problem jak Ci udowodnić, że to jest nieprawda. Nie sprawdzałem tego ale podejrzewam, że w raportach generowanych po upłynięciu ważności podpisu pojawia się informacja kiedy podpis przestał być ważny.

8

W Szafirze przy weryfikacji jest opcja SigningTime - wtedy raport jest pozytywny, jeśli podpis był poprawny w momencie jest złożenia.