1

Temat: Ogłoszenie o wykonaniu umowy - kwota wynagrodzenia

Ogłoszenie w BZP o wykonaniu umowy.
Czy w rubryce "łączna wartość wynagrodzenia z tytułu zrealizowanej umowy" wpisujecie cenę z faktury, czy uwzględniacie w tej cenie kary naliczone np. za nieterminowe wykonanie zamówienia?
Pogubiłam się już ☹️????

2

Odp: Ogłoszenie o wykonaniu umowy - kwota wynagrodzenia

Skoro jest "łączna wartość" to dla mnie powinno się wpisywać to co rzeczywiście zostało zapłacone wykonawcy np. łącznie z karami umownymi lub jeżeli zwiększono wynagrodzenie

3

Wg. mnie cenę z faktury. Przecież to ogłoszenie potrzebne jest wyłącznie do celów statystycznych, tak więc każde zmniejszenie czy zwiększenie wynagrodzenia umownego powinno wcześniej znaleźć odbicie w ogłoszeniu o zmianie umowy, czego ruchy cenowe dotyczące kar nie wymagają. Tak na marginesie, zastanawiam się ilu zamawiających, w związku z zakazem potrącania kar umownych z wynagrodzenia wykonawców, czeka na dobrowolną wpłatę od wykonawcy. Myślę, że niedługo sądy będą miały z tego powodu zajęcie.

4

I właśnie takie opinie się pojawiają, że należy w kwocie ująć wartości kar inni mówią, że nie trzeba:(
I w końcu już nie wiem, tzn. nie wiem co autor miał na myśli i czy brał pod uwagę sytuację, że to wynagrodzenie może być pomniejszone o kary za nieterminowe wykonanie zamówienia.
Gdyby ktoś dysponował jakąś interpretacją, byłabym wdzięczna, bo na razie to działamy na domysłach, my zamówieniowcy:(

5

fifi napisał/a:

czy brał pod uwagę sytuację, że to wynagrodzenie może być pomniejszone o kary za nieterminowe wykonanie zamówienia.
sad

Ustawy Covidowe z ubiegłego roku zabroniły pomniejszania wynagrodzenia o wysokość kar umownych tak więc obecnie zawsze wypłacamy wykonawcy 100 % kwoty wynikającej z umowy a dopiero później rozpoczynamy bój o wypłatę kwoty kar umownych.