Temat: Szacowanie wartości na dostawę żywności
Witam, zgodnie z art. 29 ust. 2 nowej Pzp oraz komentarzem UZP do ustawy wartość zmówienia na dostawę żywności należy szacować razem. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Szacowanie wartości na dostawę żywności
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, zgodnie z art. 29 ust. 2 nowej Pzp oraz komentarzem UZP do ustawy wartość zmówienia na dostawę żywności należy szacować razem. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Na moim terenie działa wykonawca, który dostarcza wszystko. Więc żywność szacuje razem i udzielam zamówienia w częściach tj. pieczywo, ryby, owoce i warzywa, mięso i wędliny, mrożonki, produkty sypkie, różne art.
Ja mam zdanie takie, jak UZP - ale jak w poniższej opinii (m.zd. aktualnej mimo zmiany ustawy)
Odnosząc powyższe do zakupu artykułów spożywczych, podstawowym kryterium decydującym o tym czy mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy z kilkoma odrębnymi, będzie dostępność produktów u jednego dostawcy. Powyższej oceny zamawiający powinien dokonywać z uwzględnieniem podziału jaki w sposób naturalny istnieje na rynku artykułów spożywczych, tzn. co do zasady odrębne podmioty dostarczają pieczywo, warzywa i owoce, mięso i wędliny, nabiał, itp.
https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pd … NE-UZP.pdf
Podsumowując: agregowałbym pod względem szacowania wartości żywność przetworzoną - a nieprzetworzoną traktowałbym odrębnie, jeżeli wolumen zakupu uzasadnia zamawianie "blisko źródła" (w przeciwnym razie możliwy jest zarzut, że odrębny zakup małych ilości to sztuczny podział).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc