1

Temat: roboty budowlane 1 prz z podziałem na cz

Witam i proszę o radę
Jakiś czas temu zakupiliśmy dokumentację projektową na roboty budowlane. Mój szef zażądał żeby te roboty rozdzielić na części (nie wiem dlaczego bo nikt tego mi nie potrafi uzasadnić) i ogłosić w jednym przetargu. Podział jest następujący:
część I. Budynki
część II. drogi, prace, infrastruktura.
część III. zewnętrzne
Czy ja muszę mieć oddzielne kosztorysy dla każdej części,  specyfikacje techniczne i BIOZ? Rozumiem, że projet tak czy siak muszę każdemu dać cały, a jak tak to jak wykoanwca złozy wniosek o wydanie SIWZ to daje dla każdej części tej sam projekt budowlany? 
roboty będą prowadzone w sposób ciągły, kasa będzie, podziału nie rozumiem ale chętnie przyjmę jakieś opinię na ten temat.

2

Odp: roboty budowlane 1 prz z podziałem na cz

agaj napisał/a:

Czy ja muszę mieć oddzielne kosztorysy dla każdej części,  specyfikacje techniczne i BIOZ? Rozumiem, że projet tak czy siak muszę każdemu dać cały, a jak tak to jak wykoanwca złozy wniosek o wydanie SIWZ to daje dla każdej części tej sam projekt budowlany? 
Roboty będą prowadzone w sposób ciągły, kasa będzie, podziału nie rozumiem ale chętnie przyjmę jakieś opinię na ten temat.

Nie musi być kosztorysów inwestorskich dla każdej części oddzielnie. Jeżeli jedno postępowanie z możliwością składania ofert częściowych to szacunkowa wartość = całość robót (I+II+III). Specyfikacje techniczne muszą obejmować całość zawartych w dokumentacji robót więc chyba to macie. Informacja bioz też musi być i jest to wymóg wynikający z ustawy prawo budowlane (projekt budowlany taką informację bioz musi posiadać, gdyz jest to warunek uzyskania pozwolenia na budowę). A czy informacja jest dla całości czy też dla każdej z tych trzech części oddzielnie wg mnie nie ma znaczenia.
Dokumentację oczywiście przekazuje sie wykonawcy w całosci bo nie wiemy na którą część będzie składał.
Podział dokumentacji na trzy części. Z jednej strony mogę powiedzieć, że my takich podziałów przy robotach budowlanych nie robimy. Ale patrząc na nasza obecną realizację hali sportowej, gdzie główny wykonawca wykonuje jedyni budynek hali (z wyłaczeniem konstrukcji dachu, którą wykonywał podwykonawca) zaś pozostałe prace tj. instalacje wewnętrzne i zewnętrzne, zagospodarowanie terenu (drogi,chodniki) podwykonawcy, zaczynam zauważać sens tego podziału. Na pewno warunki dla mniejszych części będą spełniać wykonawcy z mniejszym potencjałem - nie będą wtedy podwykonawcami tego dużego - i koszt sumaryczny realizacji będzie na pewno mniejszy, bo przy realizacji całości zadania przez jednego zarobić musi podwykonawca i generalny wykonawca. Na pewno koordynacja robót się skomplikuje ale można sobie dać z tym radę. Tak więc są i plusy i minusy podziału jak i realizacji całosci przez jednego wykonawcę.

3

A co w momencie kiedy np. jedna część zostanie unieważniona?Będę robiła przetarg na tę część z całością dokumentacji?

4

agaj napisał/a:

A co w momencie kiedy np. jedna część zostanie unieważniona?Będę robiła przetarg na tę część z całością dokumentacji?

Nie. Podpiszesz umowy na dwie części a na trzecią ogłosisz nowe postępowanie i do SIWZ dołaczysz dokumentację projektową tylko dotyczącą tej części. Chyba że nie masz mozliwości jej podzielić.