1

Temat: Plan zamowien vs kosztorys

W Planie zamowien mam 7mln z kosztorysu z wczoraj wychodzi mi 6.5mln czy wartość tą należy zaktualizować w Planie zamowien?
Czy można to zrobić po przesłaniu ogloszenia do publikacji ?

2

Odp: Plan zamowien vs kosztorys

W jakim celu chcesz aktualizować tą kwotę. Planowaliście kiedyś 7 mln i nie ma teraz powodu aby to zmieniać.

3

...bo ustawa mówi żeby aktualizować...ale nie wiem jaka jest interpretacja...czy chodzi o to aby plan aktualizować o nowe postępowania a nie o kwoty?

4

Aktualizujesz w miarę potrzeb. Ustawa nie określa w jakim zakresie. Pamiętaj też, że wartość wyliczona w kosztorysie inwestorskim służy wyłącznie do sporządzenia wyceny szacunkowej celem określenia trybu udzielenia zamówienia. W planie zamówień zaś bardziej powinno się operować kwotą jaką zamawiający zamierza/może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia a to może i bardzo często jest zupełnie inna niż w kosztorysie wartość.

5

aktualizacja - i owszem może być robiona, ale z głową. Według mnie to co ma przełożenie na zainteresowanie wykonawców. To może być ogólne zakresy zadań - interesują się Ci co to robią, albo całkowicie rozbieżne kwoty. Ja przyjąłem zasady, że tylko dodaję jak się coś nowego pojawi, a stare nawet jak już wiem, ze w tym roku nie będzie to zostawiam (a nuż widelec cudo się trafi)