Temat: RNC a oferta podlegająca odrzuceniu
Czy wzywać do wyjaśnień RNC wykonawcę, którego oferta podlega odrzuceniu? (jedna oferta w ogóle nie podpisana elektronicznie, druga przesłana w niedozwolony sposób - bez szyfrowania? Jaka podstawa do tego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → RNC a oferta podlegająca odrzuceniu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy wzywać do wyjaśnień RNC wykonawcę, którego oferta podlega odrzuceniu? (jedna oferta w ogóle nie podpisana elektronicznie, druga przesłana w niedozwolony sposób - bez szyfrowania? Jaka podstawa do tego?
na chłopski rozum po co męczyć oferenta jeżeli nie ważne co odpowie i tak jego oferta nie jest dobra
Ja miałam ostatnio taki przypadek (zamówienie współfinansowane ze środków UE), pomimo że oferta była do odrzucenia wezwałam wykonawce do złożenia wyjaśnień w zakresie RNC. Finał był taki, że wykonawca ostatecznie wniósł odwołanie, że jego oferta jest zgodna z SWZ i uwzględniliśmy odwołanie w całości.
Faktem jest, że przepisy nie wskazują co w takiej sytuacji, stad dla ostrożności wezwaliśmy.
Brak wpływu badania na wynik postępowania oraz rozsądek niestety nie zawsze zapewniają zgodność z ustawą. Niestety w kwestii RNC ustawa nakazuje wezwanie i przewiduje jeden wyjątek. W praktyce, w zależności od okoliczności, zazwyczaj pomija się zbędne czynności. Ale formalistycznie raczej nie jest to poprawne...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc