1 (edytowany przez darek210 2008-02-29 06:29:10)

Temat: zmiana w SIWZ przez Wykonawcę

Czy Zamawiający ma prawo rządać od Wykonawcy aby ten zmienił w SIWZ ( w kosztorysie ) jego treść ?? Np. dlatego , że postanowił zmienić produkt, którym wykonawca ma wykonać robotę (kanalizacja rura z 60 mm na 80mm).

Przeważnie SIWZ ogłaszane są w formie pdf. TAm nie ma możliwości dokonania jakich kolwiek zmian. A poza tym w SIWZ jest zapis, który mówi, że należy złożyć formulaż cenowy ściśle wdłg wzoru jaki jest w SIWZ.

Pytam się , bo osoba która przegrała przetarg zmieniła to u siebie i nam zarzuca , że nie zmieniliśmi i niby to jest podstawą do wykluczenia nas .

2

Odp: zmiana w SIWZ przez Wykonawcę

Zamawiający nie może żądać ale może zmieniać (modyfikować SIWZ). Jeśli chce dodać jakąś pozycje to często robi to w następujący sposób: po pkt 13 dodaje pkt 13 a w brzmieniu i tyle. Wykonawca winien to uwzględnić w kosztorysie - przede wszystkim jeśli przewidziano rozliczenie kosztorysowe. Nieuwzględnienie modyfikacji SIWZ winno skutkować odrzuceniem oferty w takim przypadku.

3

dziękuje
Tak też myślałem.
A czy jest jakiś paragraf który mówi o tym , że tyo tylko Zamawiający może zmienić , modyfikować SIWZ ??

4

38.4.
Mam cień wątpliwości czy sie zrozumieliśmy. Modyfikacja dokonana przez Zamawiającego nie oznacza, że wykonawcy dostaną nowy siwz, przedmiary ETC. Zamawiający może po prostu użyć formułki jak pisałem wyżej czyli :dodaje sie pkt ... a wykonawcy sami muszą go fizycznie nanieść i uwzględnić w ofertach. Czasami zamawiający dają cały nowy przedmiar jeśli zmian/uzupełnień jest dużo ale nie jest to regułą.

5

to zobacz tu :

http://www.bip.zdw.zgora.pl/e-bip/ob.php/Zapytania%20i%20odpowiedzi%20nr%201.pdf?id=2891

Zamawiający napisał aby wykonawcy zmienili opis.
Ja nie zmieniłem opisu ale uwzględniłem to w kosztorysie robiąc wycenę.
I na tej podstawie , że nie zmieniłem , trzeci wykonawca w kolejności złożył protest o wykluczenie 1szego i 2giego wykonawcę  zprzetargu.

Więc czy ja miełem prawo zmienić sam treść w SIWZ ??
Czy Zamawiający miał prawo mi to narzucić ??

1. W SIWZ jest jasno napisane , że nalezy złożyć formulaż w niezmienionej formie lub ściśle wg załączonego wzoru,
2. W SIWZ jest napisane że zamawiający odrzuci ofertę jeśli jej treśc nie odpowiada SIWZ

6

darek210 napisał/a:

Zamawiający napisał aby wykonawcy zmienili opis.
Ja nie zmieniłem opisu ale uwzględniłem to w kosztorysie robiąc wycenę.
I na tej podstawie , że nie zmieniłem , trzeci wykonawca w kolejności złożył protest o wykluczenie 1szego i 2giego wykonawcę  zprzetargu.

Zamawiający poprzez odpowiedzi na zapytania zmodyfikował treść SIWZ. Modyfikację tą wykonawcy (przy cenie kosztorysowej) są zobowiązani wprowadzić do treści składanych ofert. Nie zmieniłeś zapisów więc oferta nie odpowiada treści SIWZ i trzeci wykonawca ma interes prawny w tym zeby odrzucić ofertę 1 i 2.

darek210 napisał/a:

Więc czy ja miełem prawo zmienić sam treść w SIWZ ??
Czy Zamawiający miał prawo mi to narzucić ??

Nie prawo ale obowiązek zmiany ciąży na wykonawcy. Zamawiający zmodyfikował treść SIWZ i miał do tego prawo i tym samym narzucił wykonawcom zmiany opisów w przedmiarach robót, które wykonawcy mają obowiązek wprowadzić - tak to już jest przy cenie kosztorysowej.

darek210 napisał/a:

1. W SIWZ jest jasno napisane , że nalezy złożyć formulaż w niezmienionej formie lub ściśle wg załączonego wzoru,
2. W SIWZ jest napisane że zamawiający odrzuci ofertę jeśli jej treśc nie odpowiada SIWZ

Pkt. 1. I to są poprawne zapisy. Formularz w niezmienionej formie nie oznacza że to ma być formularz który pierwotnie był załacznikiem SIWZ. Jego ostateczna forma powstaje aż do momentu składania ofert poprzez ewentualne modyfikacje treści SIWZ wprowadzane przez zamawiającego.
Pkt 2. I w przypadku nie wprowadzenia do treści oferty modyfikacji czego chyba nie zrobiłeś oferta wasza podlega odrzuceniu art. 89.1.2. Taka jest smutna prawda

7

dziękuje