Temat: Referencje/protokół odbioru wystawiony na osoby z wykazu osób
Startuję w postępowaniu na inspektora nadzoru (tryb podstawowy bez negocjacji) i mam dylemat. Zamawiający twierdzi, że protokół odbioru, który złożyłem na potwierdzenie posiadania wiedzy i doświadczenia jest niewłaściwym dokumentem, ponieważ nie wskazuje tego, iż moja firma wykonała usługę (rzeczywiście nie wykonała), a wskazano jedynie nazwiska inspektorów nadzoru - dokładnie tych samych, którzy zostali przeze mnie wymienieni w wykazie osób do postępowania, dla którego wykazywałem się tym protokołem odbioru. Teraz pytanie: czy jeśli dysponuję bezpośrednio całym składem wymienionym w wykazie osób i cały ten skład został imiennie wymieniony jako pełniący obowiązki inspektorów nadzoru w protokole odbioru z zadania, którym wykazywałem się w postępowaniu, to i tak oznacza to korzystanie z zasobów podmiotów trzecich czy też jeśli są oni osobami, którymi dysponuję bezpośrednio to rozciąga się też na spełnianie warunku wiedzy i doświadczenie?,
Kiedyś pisałem o podobnej sytuacji tutaj na forum i napisaliście, że skoro dysponuję osobami bezpośrednio to nie muszę oświadczać o korzystaniu z zasobów podmiotu trzeciego także w zakresie wiedzy i doświadczenia, ale natknąłem się na artykuł na Portalu ZP, w którym stwierdzono, że kategorycznie wiedza i doświadczenie będące w posiadaniu osób, nawet takich, którymi dysponuje się bezpośrednio, wymaga oświadczenia o korzystaniu z zasobów podmiotu trzeciego. Tekst był stary, z 2012 roku, a orzecznictwa nie mogę w tej sprawie odnaleźć, więc może coś uległo zmianie od tamtego czasu, jeśli rzeczywiście było, jak wówczas pisali.