1

Temat: elektronizacja zamówień a zapytanie o cenę

Dzień dobry, moje pytanie będzie bardzo lakoniczne ponieważ zaczynam dopiero "przygodę" z zamówieniami. Bardzo proszę o informację dotyczącą stosowania elektronizacji zamówień.
W jednostce nie są prowadzone przetargi ponieważ w ciągu roku są około 3 postępowania w trybie zapytania o cenę (zwykłe zapytania w wersji papierowej lub poprzez e-mail, każde o wartości +/- 20 000 zł brutto).
Tutaj pojawia się moje pytanie, czy jeżeli są to zamówienia o tak niskich kwotach, to i tak podlegają one elektronizacji?
Dziękuję bardzo za wszelkie informacje.

2

Odp: elektronizacja zamówień a zapytanie o cenę

Nie ma takiego obowiązku ale możesz dopuścić składanie ofert w postaci elektronicznej

3

Nie podlegają elektronizacji, gdyż takie kwoty nie podchodzą pod ustawę PZP.
Należałoby się zagłębić również, czy w Waszej instytucji istnieją jakieś wewnętrzne uregulowania dot. zamówień publicznych poniżej progów. Jeśli nie, dobrze byłoby jakiś wewnętrzny regulamin ustanowić

4

Ja od pewnego czasu testuję elektronizację zamówień poniżej 130 tys zł. Dopuszczam dwie formy składania ofert czyli tradycyjna na papierze i elektroniczna w postaci plików zabezpieczonych hasłem. Hasło do otwarcia tych plików wykonawcy przesyłają mailem lub sms bezpośrednio przed otwarciem. Coraz więcej wykonawców preferuje formę elektroniczną.

5

Od 5 lat robię to dla zamówień poniżej. I jest fajnie, bo ilościowo mi papiery znikły bardzo. Otrzymuję oferty na e-mail, z tym że nie dodaję sobie roboty z szyfrowaniem - to zbędny wymóg. Przyj,uję i otwieram w danym dniu.

6

cbud napisał/a:

Od 5 lat robię to dla zamówień poniżej. I jest fajnie, bo ilościowo mi papiery znikły bardzo. Otrzymuję oferty na e-mail, z tym że nie dodaję sobie roboty z szyfrowaniem - to zbędny wymóg. Przyjmuję i otwieram w danym dniu.

Wymóg może i zbędny ale daje mi pewność, że nikt mi nie zarzuci otwarcia oferty przed czasem i podania ceny konkurencji.

7

marekw2 napisał/a:
cbud napisał/a:

Od 5 lat robię to dla zamówień poniżej. I jest fajnie, bo ilościowo mi papiery znikły bardzo. Otrzymuję oferty na e-mail, z tym że nie dodaję sobie roboty z szyfrowaniem - to zbędny wymóg. Przyjmuję i otwieram w danym dniu.

Wymóg może i zbędny ale daje mi pewność, że nikt mi nie zarzuci otwarcia oferty przed czasem i podania ceny konkurencji.

może, ale czym taki zarzut by skutkował? Nawet gdyby. Ostatecznie skoro warunki pzp mnie nie obejmują, to prowadzę takie postępowanie i ewentualne negocjacje aby uzyskać jak najkorzystniejszą ofertę. Tutaj nikt mi niczego nie zarzuci i nie popełniam żadnego błędu a wręcz przeciwnie działam bardzo na plus mojej firmy.