1

Temat: Podział zamówienia na części

Mam do przeprowadzenie postępowanie na przebudowę oświetlenia. Jest 18 miejscowości. Każda miejscowość ma odrębną dokumentację. Czy muszę dzielić to zamówienie na części? Jeśli tak to czy mogę podzielić np. na 2 części, byle wypełnić obowiązek. Merytoryczny nie chce dzielić na części i upiera się na jednego wykonawcę.

2

Odp: Podział zamówienia na części

Jest to w zasadzie logicznie - nie dzielić (jedna funkcyjność, funkcjonalność i organizacja). Możesz też podzielić na dwie - motywując to różną tożsamością miejscową. Jednak nie będzie to konsekwentne bo albo dzielisz na każdą miejscowość albo nie dzielisz wcale. Możesz też zrobić taki myk - dzielisz na każdą miejscowość ale warunkujesz, że wykonawca musi złożyć ofertę na min 5-6 miejscowości. Każdy chwyt dozwolony

3

Ja sugeruję podział na 2 części. Nie widzę tu jakiejś niekonsekwencji. Pamiętajcie, że zasad podziału nie musimy uzasadniać. Co innego w przypadku braku podziału to już wymaga uzasadnienia. cbud nie obawiał bym się jakichś zarzutów za podział tylko na dwie części a nie na każdą miejscowość. Obowiązek podziału został wprowadzony celem ułatwienia dostępu do zamówień publicznych dla małych przedsiębiorców. Uważam, że taki podział jest w tym celu wystarczający. Nie bardzo zaś widzę uzasadnienie braku podziału. Macie przecież projekty, osobne dla każdej miejscowości, są tam z pewnością opisane materiały z jakich mają zostać wykonane instalacje. Jakie jeszcze czynniki poza jedną umową i jednym protokołem odbioru mogą przemawiać za koniecznością zlecenia całości jednemu wykonawcy?

4

co do czynników za całością - bezwzględna tożsamość przedmiotowa i pewnie i czasowa. Co do tego podziału tylko na dwie, to nie tyle obawiam się zarzutów tylko bardzo jest to nielogiczne wizualnie i jakoś tak dziwnie wygląda smile Tu mam na myśli specjaliste prowadzącego .... bo czemu dwie a nie trzy lub cztery

5

Nie szukajmy logiki w Z.P. Pseudo obowiązek podziału na części ma taki sam sens jak minimum 60 % wartość kryterium ceny. Zastanawiam się od momentu wprowadzenia tego przepisu dlaczego 60 a nie 50 lub 70 procent. Doskonale Wiesz, że dla uniknięcia pisania uzasadnienia dzielimy jednorodne zamówienia na bezsensowne części, doskonale wiedząc że ostatecznie wszyscy wykonawcy złożą oferty na obie części.

6

Dziękuje wszystkim za rady. Konieczność podziału jak dla mnie zupełnie pozbawiona sensu, ale cóż...

7

A tak po prawdzie powiem szczerze - ja bym nie dzielił i przeeważnie nie dzielę takich zamóweń a uzasadniam powołując się na specyfikę zamówienia (cokolwiek to znaczy) oraz tożsamość przedmiotową oraz podmiotową

8

Czy uzasadnieniem nie podzielenia na części jest zagrożenie niezrealizowania zadania ( jako całości ) w sytuacji kiedy dofinansowanie otrzymaliśmy na całość?   Przecież może być tak, że na jedną cześć otrzymam oferty a na inne nie. Itd..

9

każdy powód opisany, który wskazuje na decyzję, która została podjęta jest dobry. I tak ostatecznie nie masz wpływu jak i co przyjmie kontrolujący, ale zakłądać należy że będzie OK. W ostateczności trzeba dobrze opisać fakt, że nie powinno to mieć wpływu bo wszystkie były takie same a ich wartości nie za duże:)

10 (edytowany przez memphis 2021-12-15 12:08:31)

Zarzut może dotyczyć braku uzasadnienia, a nie braku podziału zamówienia na części albo powodu. Nie ma bowiem przepisu, który nakazywałby podział zamówienia na części. Uzasadnienie, jakie by nie było, ważne, żeby było.

11

Ada napisał/a:

Mam do przeprowadzenie postępowanie na przebudowę oświetlenia. Jest 18 miejscowości. Każda miejscowość ma odrębną dokumentację. Czy muszę dzielić to zamówienie na części? Jeśli tak to czy mogę podzielić np. na 2 części, byle wypełnić obowiązek. Merytoryczny nie chce dzielić na części i upiera się na jednego wykonawcę.

A ja bym się zastanowiła jakie wartości szacunkowe są dla poszczególnych  części. Czy wszystkie 18 miejscowości mają wartości szacunkowe równe lub pow. 130 000zł. netto. ?

12

Podział na części konieczny ale należy przemyśleć czy  należy szacować razem. Przecie to inne pozwolenia i każde z tych pozwoleń to odrębna funkcjonalna całość. Ja bym nie szacowała razem smile