1

Temat: Poprawiać czy nie poprawiać

Mam pytanie dotyczące poprawiania kwot brutto w formularzu asortymentowo-cenowym.
Jak robicie? Postępowanie dotyczy sukcesywnej dostawy.

Wykonawca kwotę brutto oblicza następująco:
ilość x cena netto = wartość netto
wartość netto x VAT = wartość brutto

Zamawiający kwotę brutto oblicza następująco:
cena netto x VAT = cena brutto za jednostkę
ilość x cena brutto za jednostkę = wartość brutto

Zawsze wychodzą jakieś drobne grosze różnicy. Poprawiacie, czy nie poprawiacie sposób liczenia Wykonawcy?

2

Odp: Poprawiać czy nie poprawiać

Poprawiam, jeśli określiłem sposób obliczenia ceny w SWZ. Weź pod uwagę, że jeśli dostawa będzie realizowana w częściach, to cena może się zmieniać.

3

Ja bym przychylił się do sposobu liczenia Wykonawcy. Zawsze da jeden wynik. Przy Waszym sposobie liczenia trzeba bardzo pilnować zaokrągleń. Spójrz na przykład:
Licząc po Waszemu. Cena jednostkowa netto 1,25 zł x 23 % VAT =1,5375 zł po zaokrągleniu będzie 1,54 zł brutto za sztukę x 100 szt. = 154 zł. brutto
Licząc według propozycji wykonawcy otrzymamy 100 szt x 1,25 zł/ szt =125 zł netto x 23 % VAT =153,75 zł brutto

4

Jeśli nie jest pisany w SWZ spoób liczenia, przyjąłbym sposób wykonawcy bo nie masz podstawy jego poprawiania. Na jakiej zasadzie? Jesli był opisany to trzeba poprawic obowiązkowo.

5

Niestety nie zawarłam w SWZ mój sposób liczenia, jedyne co przemawia za poprawieniem, to fakt, że nie cała dostawa będzie zrealizowana jednorazowo, a Wykonawca ma dostarczać asortyment sukcesywnie. Ale czy to wystarczający powód poprawy? Różnice w moim sposobie, a sposobie Wykonawcy groszowe, nie wpływające na wynik postępowania.

6

Na wynik postępowania nie, ale już na rozliczenie księgowe całości zamówienia tak. Ja bym nic nie poprawiał i zostawił tak jak podał wykonawca.

7

Tak też zrobię. Dziękuję za opinie.