1

Temat: ryczałt a zestawienie kosztów

ogłosiłem postępowanie na termomodernizację budynku - rozliczenie  ryczałtowe jednak do ofert żądałem zestawienia kosztów - żeby móc  prawidłowo zaangażować środki unijne - przygotowaliśmy druk w excelu i  wykonawca coś pokręcił w samym excselu nie posumował prawidłowo pozycji  jestem już po wyborze oferty najkorzystniejszej a przed podpisaniem  umowy
jak wybrnąć z tej sytuacji:
1)  unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej i odrzucić ofertę jako  niezgodną z SWZ bo kosztorys excela nie jest zgodny z wartością zadeklarowaną w  formularzu ofertowym - ale przy ryczałcie chyba nie za bardzo mogę tak  zrobić
2)  unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej wezwać go do wyjaśnień/uzupełnień - z  uwagi na to że jest rozliczenie ryczałtowe z art 128 w ww przypadku  ryczałtu - zestawienie kosztów excel może być uzupełnianym dokumentem przy zachowaniu wartości z formularza ofertowego?
3)   nie unieważniać liczyć na to że kontrola nie zauważy a ewentualnie  twierdzić że jest to dokument dodatkowy, a ważna przy ryczałcie jest  kwota z formularza ofertowego.

2

Odp: ryczałt a zestawienie kosztów

jeśli prawidłowo to napewno unieważnić wybór i powtórzyć czynność (sam możesz to zrobić)
i teraz:
dlaczego piszesz, że poprawa bez zmiany oferty całkowitej? Istotą jest jak przewidziałes w SWZ poprawę omyłek rachunkowych - czy było to np. ze ceny jednostkowe dają podstawę poprawy, albo kwoty elementów są wyjsciowymi do poprawy. Jedno pewne, ze wyjaśnień nie możesz robić bo oczywista omyłka to taka, która da się poprawić.
Ja przy poprawie niejednokrotnie poprawiałem cene ryczałtową, nawet o duże wartości i ze skutkami z tego wynikającymi

3

Pytanie, co zamawiający napisał w SWZ w odniesieniu do tych zestawień. Jaki był ich cel zgodnie z SWZ? Czy pełniły one funkcję formularza cenowego? Jak dla mnie scenariusze są dwa, w zależności od zapisów dokumentacji: albo nie robić nic, albo poprawić omyłkę rachunkową. Nie widzę natomiast podstawy do uzupełnienia tego dokumentu ani odrzucenia oferty.

4

unieważniłem wybór, dokonałem oczywistych poprawek rachunkowych w zestawieniu kosztów (posypało mu się sumowanie pozycji), przeliczyłem ofertę i dziś ponownie wybiorę - niewielka zmiana minus 5 tys przy 2,5 mln, powołałem się na kio 1205/19, zobaczymy co kontrola stwierdzi.

5

umotywujesz to będzie OK. To kwestia argumentów.