Temat: ryczałt a zestawienie kosztów
ogłosiłem postępowanie na termomodernizację budynku - rozliczenie ryczałtowe jednak do ofert żądałem zestawienia kosztów - żeby móc prawidłowo zaangażować środki unijne - przygotowaliśmy druk w excelu i wykonawca coś pokręcił w samym excselu nie posumował prawidłowo pozycji jestem już po wyborze oferty najkorzystniejszej a przed podpisaniem umowy
jak wybrnąć z tej sytuacji:
1) unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej i odrzucić ofertę jako niezgodną z SWZ bo kosztorys excela nie jest zgodny z wartością zadeklarowaną w formularzu ofertowym - ale przy ryczałcie chyba nie za bardzo mogę tak zrobić
2) unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej wezwać go do wyjaśnień/uzupełnień - z uwagi na to że jest rozliczenie ryczałtowe z art 128 w ww przypadku ryczałtu - zestawienie kosztów excel może być uzupełnianym dokumentem przy zachowaniu wartości z formularza ofertowego?
3) nie unieważniać liczyć na to że kontrola nie zauważy a ewentualnie twierdzić że jest to dokument dodatkowy, a ważna przy ryczałcie jest kwota z formularza ofertowego.