1

Temat: szacowanie wartości na energię elektryczną

Witajcie, czy macie może pomysł jak należycie oszacować dziś wartość zamówienia na energię elektryczną? Dziś szacując jestem blisko progu unijnego i wiem, że jak ogłoszę przetarg to za dwa tygodnie ceny będą o kilka procent wyższe i oferty jak nic przekroczą progi unijne. Czy mogę coś zrobić aby nikt mi nie zarzucił że została zaniżona wartość szacowana, albo oszacowano nienależycie, nie taką metodą i żeby spokojnie wybrać ofertę nawet taką powyżej progów unijnych?

2

Odp: szacowanie wartości na energię elektryczną

Nie jest istotne jakie bedą oferty. Ty masz tylko PRECYZYJNIE I Z NALEŻYTA STARANNOSCIĄ oszacować ceny w dniu szacowania nie gdybając o ile może podrosnąć ta cena skoro nie jest to pewne. Jeśli zrobisz to należycie nikt Ci nic nie zarzuci .... a cena oferty może być dowolna.

3

cbud w zasadzie masz rację, ale "jazz" przez nikogo nie przymuszany sam oświadcza, że jest świadom tego, że jego wycena szacunkowa jest zaniżona i sporządzona bez zachowania należytej staranności.

4

Moje pytanie dotyczyło przede wszystkim tego jakiej użyć metodologii, o jakie dane się oprzeć (giełda towarowa, wskaźniki inflacji itp), aby szacowanie było należyte. Nie chodzi mi o celowe zaniżanie, tylko metodę uczciwej wyceny EE w dzisiejszych niepewnych czasach, której nikt mi nie podważy jak oferty będą droższe. Jakieś pomysły? Naprawdę nikt nie robił szacowania EE w ostatnim kwartale, półroczu?

5

o wskaźniki inflacji to nie jest argument bo o ile wzrośnie, czy na jakim poziomie będzie tego nie wie i "jastrząb: wśród jastrzębi.  Wziąłbym wzrosty procentowe z ostatniego półrocza a jako ceny wyjściowe - koniec roku. Reszta jest niewiadomą. Jeśli takie wyliczenie będzie bardzo zbliżone do progów (niewiele się rózni) to jednak zrobiłbym UE. Jeśli różnica większa to jak pisałem - nieważne oferty, ważne jak to zrobisz.

6

Dziękuję za sugestię.