memphis napisał/a:@marekw2, odpowiedziałeś na nurtujące mnie pytanie, czy technicznie da się złożyć ofertę bez formularza z ezamówień Bardzo dobrze, że się da, bo chyba będę pomijał to cudo.
Tu masz rację, o ile sama platforma eZamówienia jak dla mnie, po niemal rocznym jej użytkowaniu (byłem w tzw grupie pilotażowej) wydaje się już dość przyjaznym narzędziem to sam formularz ofertowy jest jakąś bezsensowną abstrakcją, za co autor powinien być powieszony za j..a o ile był to mężczyzna. Ja jako zamawiający mam ciągle wątpliwości czy dobrze wypełniam swoją część i jestem w 100 % pewien, że wykonawcy szczególnie ci mniejsi muszą się w tym pogubić. Celowo do SWZ dołączam załącznik z kompletem oświadczeń jakie wymagam od Wykonawców. Obecna sytuacja potwierdziła, że robię dobrze. Formularza używam wyłącznie dlatego, że bardzo ułatwia mi on pracę. Prawidłowo wypełniony przez Wykonawców umożliwia automatyczne wypełnienie informacji o złożonych ofertach do publikacji na stronie postępowania a co ważniejsze umożliwia automatyczne wypełnienie większej części bezsensownej informacji wysyłanej do prezesa UZP. Niech mi ktoś wytłumaczy jakie znaczenie dla postępowania ma nr nip, regon wykonawcy czy informacja o tym czy jest on mikro, małym, średnim itd przedsiębiorą, bez tych danych nie da się przesłać informacji.