1

Temat: Brak wyceny jednej pozycji

Przetarg na roboty budowlane w systemie zaprojektuj i wybuduj w rozliczeniu ryczałtowym z dostawą sp med i IT.
W jednym z załączników asortymentowych wykonawca nie wycenił jednej pozycji - sprzęt it
Co z tym fantem zrobić

2 (edytowany przez Olek 2022-09-16 05:36:34)

Odp: Brak wyceny jednej pozycji

Tomek40 napisał/a:

Przetarg na roboty budowlane w systemie zaprojektuj i wybuduj w rozliczeniu ryczałtowym z dostawą sp med i IT.
W jednym z załączników asortymentowych wykonawca nie wycenił jednej pozycji - sprzęt it
Co z tym fantem zrobić

1. Przejrzeć dokładnie formularz cenowy, może ta brakująca pozycja jest wyceniona z inną i jest stosownie to opisane.
2. Wezwać wykonawcę do wyjaśnień dlaczego nie wycenił danej pozycji. (jeżeli nie nie znalazłeś po badaniu formularza).
3. W zależności od odpowiedzi albo ofertę odrzucić albo przyjąć wyjaśnienie wykonawcy (zależy jak bardzo chcesz ratować ofertę, jakie są ryzyka odwołania do KIO itd.)

Ps.
a) Co do zasady przy ryczałtowym charakterze wynagrodzenia ja nie żądam szczegółowych wycen.
b) w dostawach informatycznych stosunkowo często zdarza mi się, że wykonawca nie wycenia jakieś pozycji bo np. system operacyjny jest już ze sprzętem, w wycenie serwera ujęto odpowiednią ilość dysków itp.

3

jest to pozycja - "Kamery" - 10 szt. zostawili miejsce puste
Też nie chciałem wycen ale dyrekcja się uparła żebyśmy mieli jako materiał poglądowy aczkolwiek nie jest to nigdzie wpisane natomiast załącznik z parametrami technicznymi do tej pozycji dołączyli. Zapomnieli
I jeżeli wezwę do wyjaśnień to przypuszczam że napiszą że zapomnieli i co wtedy

4

Raczej oferta do odrzucenia jak "zapomnieli", bo jak rozumiem przy wpisaniu ceny za kamery zmieni się łączna kwota wynagrodzenia (zakładam, że wyliczenia bez ceny za kamerę są poprawne).

Kiedyś spotkałem wyrok, w którym KIO uznało, że jak masz ryczałt to nawet jak formularz cenowy ma błędy to ma on tylko charakter pomocniczy i nie jest wiążący. Czyli procedujesz dalej z ceną całkowitą. Takie rozwiązanie wg mnie może spowodować, że wykonawca np. odmówi podpisania umowy. Dlatego uważam, że lepiej zapytać i odrzucić ofertę niż dalej w to brnąć.

Ile masz ofert?

5

Ja mimo wszystko uważam, ze przy ryczałtówce nie ma to znaczenia gdyż wykonawca mógł wliczyć ceny np. w koszty ogólne zadania. Istotą jest też jakie warunki wyceny i sprawdzenia wpisane do SWZ.

6

1 oferta

Wykonawcą wyjaśnił ogólnie że kamery są ujęte w cenę oferty.

7

no i git smile