1

Temat: Podwykonawca

Wykonawca w ofercie wskazał, że będzie wykonywał zadanie samodzielnie. Podobnie w umowie wskazano, że wykonawca będzie realizował zadanie bez udziału podwykonawców. Wykonawca w trakcie trwania umowy zgłasza teraz udział podwykonawcy. Czy należy teraz sporządzić aneks do umowy? Postępowanie prowadzone było na podstawie poprzednio obowiązującej ustawy Pzp.

2

Odp: Podwykonawca

ab123 napisał/a:

Wykonawca w ofercie wskazał, że będzie wykonywał zadanie samodzielnie. Podobnie w umowie wskazano, że wykonawca będzie realizował zadanie bez udziału podwykonawców. Wykonawca w trakcie trwania umowy zgłasza teraz udział podwykonawcy. Czy należy teraz sporządzić aneks do umowy? Postępowanie prowadzone było na podstawie poprzednio obowiązującej ustawy Pzp.

Zależy od zapisów umowy. U mnie wprowadzenie podwykonawcy wcześniej nie zgłoszonego wymaga formy aneksu.

3

nie jestem pewien. Skoro w postepowaniu zgłosił że będzie robił sam nie opierając się na nikim, to nie ma możliwości teraz na przeskoczenie na podwykonawcę. Co innego gdyby wskazał, że będzie bazował na kimś, ale jeszcze nie wie na kim.

4

Podwykonawcę można wprowadzić zawsze, chyba że zastrzeżono obowiązek osobistego wykonania zamówienia. Podobnie zmienić ub zrezygnować.

5

zakładam, że znasz wszystkie zapisy SWZ. Wykonawca wskazany w trakcie ma obowiązek spełnienia warunków postawionych przez zamawiającego. Skoro nie wskazał w jakiej części podwykonawca działa a zamawiający nakazał to w warunkach to nie może zawsze jak piszesz.

6

cbud napisał/a:

nie jestem pewien. Skoro w postepowaniu zgłosił że będzie robił sam nie opierając się na nikim, to nie ma możliwości teraz na przeskoczenie na podwykonawcę. Co innego gdyby wskazał, że będzie bazował na kimś, ale jeszcze nie wie na kim.

Piszesz o podwykonawcy czy o podmiocie na którego zasobach wykonawca polega?

7

Art. 462 ust. 1. Sam UZP, choćby w komentarzu do ustawy, wskazuje, że informacja o podwykonawcach w ofercie nie ma charakteru wiążącego. Dlatego uważam, że jedynym wyjątkiem jest zastrzeżenie osobistego wykonania części zamówienia. Z podmiotu trzeciego można zrezygnować lub go zastąpić nowym, jeżeli wykonawca albo nowy podmiot potwierdzą spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

8

Popieram stanowisko memphis. Deklaracja złożona przez Wykonawcę na etapie składania ofert dotycząca braku podwykonawców nie wiąże go na cały okres realizacji zamówienia. Podwykonawcę wprowadzić można zawsze o ile wyraźnie nie zabraniają tego zapisy SWZ i umowy.

9

zmienić można - zgoda, z zastrzeżeniem że spełni warunki.  Można wprowadzić też dowolnego jeśli w ofercie stwierdził, że może bazować. Jednak skoro wykonawca stwierdził, że sam wykona to później wg. mnie już nie można.