1

Temat: ocena treści listu referencyjnego

Proszę o pomoc w ocenie prawidłowości listu referencyjnego o treści (tytuł dokumentu "List referencyjny): "

"Zamawiający X potwierdza, że Wykonawca Y od dnia 31.12.2021 r. do dnia 31.12.2021 r. realizowało usługę ochrony fizycznej w obiektach Zamawiającego w ramach umowy zawartej w dniu 28 grudnia 2020 r. Wartość zrealizowanej umowy wynosi ...... zł. Umowa swym zakresem obejmowała usługę ochrony fizycznej oraz monitorowanie sygnałów alarmowych obiektów o łącznej powierzchni użytkowej 32 000 m2.
Referncje wydaje się na prośbę Wykonawcy."

Nie napisałam treści warunku, ponieważ chodzi mi tylko o ocenę czy treśc tych referencji potwierdza nalezyte  wykonanie usługi. Przeanalizowałam kilka wyroków KIO i nie ukrywam, że mam mętlik w głowie.

Każde stanowisko będzie dla mnie cenne.

2

Odp: ocena treści listu referencyjnego

Referencje może i nie są najszczęśliwiej sformułowane, ale zaakceptowałbym je.
Zarówno jak wystawiałem referencje jak i kiedy je otrzymywał jak było coś nie tak w trakcie realizacji zadania to w referencji było napisane, że np. zamówienie było realizowane z opóźnieniem itp.

W tych referencjach nie ma słowa o niewłaściwym wykonaniu zamówienia.

Poniższa data (rok) to pewnie zwykła omyłka.

szjusta napisał/a:

"Zamawiający X potwierdza, że Wykonawca Y od dnia 31.12.2021 r. do dnia 31.12.2021 r.

Tak jak napisałaś interpretacje są różne i pewnie znajdą się osoby o odmiennym zdaniu.

3 (edytowany przez szjusta 2022-10-27 10:25:37)

Tak, w roku się pomyliłam, powinno być 31.12.2020 do 31.12.2021. Dziękuję za opinię

4

Rok już mniejsza, ale dokument nie potwierdza dobrego (należytego) wykonania umowy. Z drugiej sttrony wystarczył by zapis w jednym zdaniu .... w okresie ..... wykonawca świadczył nalezycie usługi ochrony za kwotę .... i tyle

5

szjusta napisał/a:

Referncje wydaje się (...)

Tylko tyle i aż tyle.

Jest ok.

6

Dorzucę jeszcze wyrok:
To, że dany dokument potwierdza należyte wykonanie zamówienia, może wynikać z samego faktu wystawienia takiego dokumentu skierowanego do wykonawcy oraz tego, że nie zawiera jakichkolwiek zastrzeżeń (negatywnych sformułowań) względem wykonanych prac (wyrok KIO z 16 lipca 2019 r.; sygn. akt KIO 1274/19).

7

nie uważam jak Miras. W referencja to nie definicyjne zagadnienie dobrej i należycie wykonanej roboty. Często się z KIO nie zgadzam (oni też zresztą ze sobą). Referencje nie są też obligo wydawane. Jednak skoro pisze się o należytym wykonaniu to tak należy przyjmować. Nikt też nie broni wpisywania do referencji uwag dotyczących wykonania.